Rácz Gergő, aki ismeri a slágergyártás receptjét

Ma ünnepli születésnapját Rácz Gergő Fonogram-díjas zeneszerző, énekes, producer, a könnyűzenei élet meghatározó szereplője.

1976. március 4-én született Budapesten. 11 évesen kezdett el gitározni a 18. kerületi Dohnányi Ernő Zeneiskolában. Első komoly zenei megmérettetése 15 éves korában az Országos Zeneiskolai Gitárverseny volt, ahol muzikalitásának és precíz technikájának köszönhetően első helyezést ért el. 1995-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola klasszikus gitár szakára.

 

 

Rácz Gergő a V.I.P. zenekarral lett közismert, amely 1997-től 2001-ig működött és öt lemezt adtak ki. 2004-ben csatlakozott a Fool Moon acapella együtteshez, amellyel nemzetközi sikereket is elértek. Több ázsiai és európai koncertturnéjuk is volt.

 

 

Szóló karrierjét 2006-ban indította a Bennünk a világ lemezzel. Különböző zenei stílusokkal próbálkozott, a legnagyobb sikereit viszont az elmúlt néhány évben érte el.

 

 

2013-ban visszatért a mainstream popzene világába, és elkészítette rádiós dalát Csak állj mellém! címmel, amivel A Dal című műsor döntőjébe jutott. Több közreműködővel készített közös dalt, Molnár Gáborral és Burai Krisztiánnal is együtt dolgozott.

 

 

Az Orsovai Renivel előadott Mostantól című dalukkal elsők lettek a 2020-as A DAL showműsorban és a Petőfi Zenei Díj Az év dala kategória nyertesei lettek.

„Szerencsésnek tartanak, mert általában, ha valami nekem tetszik, akkor az könnyen találkozik más ízlésével, szóval ha meghallok egy dalt, ami lelkileg megérint, akkor az másnál is ezt a hatást éri el. Gyakorlott alkotóként, tapasztalatok birtokában van egy szint, ameddig el lehet juttatni egy dalt, de van amit nem lehet tanulni. A hatástól lesz kiemelkedően sikeres, ám ez túl megy az alkotó tudatosságán, nem lehet rutinból beletenni” – árulta el a zenész.

 

 

Zeneszerzőként is számos sikeres dalt tudhat maga mögött: Wolf Kati - Szerelem miért múlsz, Kocsis Tibor - Lásd a csodát!, Vastag testvérek - Őrizd az álmod!, Tabáni István - Gyönyörű szép is az ő szerzeménye.

ATEMPO.sk