Komikus szerepek és rajzfilmfigurák magyar hangja - Balázs Péter születésnapjára

Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, szinkronszínész Budapesten született 1943. március 5-én.

Művészcsaládból származik. Édesanyja Balázsné Mednyánszky Henrietta balettművész; édesapja Balázs János színész, rendező. Nagynénje-keresztanyja Mednyánszky Ági színművésznő.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Középiskolai tanulmányait a Toldy Ferenc Gimnáziumban kezdte, a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Építészmérnöknek készült, de édesapja ellenzése ellenére a színész mesterséget választotta.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Pályája a veszprémi Petőfi Színházban kezdődött, majd 1970-ben a budapesti Vígszínházban folytatódott, ahol 1989-ben rendezőként is feladatot kapott. Egyik első munkája a Hajnalban, délben, este című darab volt a fiatal Eszenyi Enikővel és a tragikusan korán elhunyt felvidéki Kaszás Attilával.

1995-től szabadfoglalkozású színész. 2007 és 2021 között a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója volt.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Főleg komikus szerepeiről ismert, több filmben is játszott, és népszerű szinkronszínész. Louis de Funès, Danny DeVito magyar hangja mellett a Harry Potter-filmekben, A gumimacikban és sok más rajzfilmben hallhatjuk.

Munkásságát számos díjjal ismerték el, 1982-ben Jászai Mari-, 1994-ben Pro comedia, 2010-ben Területi Prima-, 2012-ben pedig Kossuth-díjat kapott.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk
Fotó: Szigligeti Színház