A tangó királya - Astor Piazzolla emlékére

Astor Piazzolla, a tangó királya

Astor Piazzolla, argentin harmonikaművész és zeneszerző talán legnagyobb érdeme, hogy a tangót és a bandoneont a sikátorok és bárok fülledt világából komolyzenei rangra és térbe emelte, megőrizve annak erejét, érzékiségét és misztikusságát.

 

Argentínában született 1921. március 11-én. Nyolcévesen, egy apjától kapott használt gombos harmonikán kezdett zenélni, majd tizenkét évesen a magyar származású Wilder Béla zongorista oktatta klasszikus zenére.

 

 

Megismerkedett az argentin tangó mesterével, Carlos Gardellel is, aki turnéra hívta zenekarával. A szigorú apa azonban nem engedte el fiát, de ezzel életét mentette meg: ugyanis a repülőgép lezuhant.

Gyermekkorát Bronxban töltötte, majd a család 1937-ben hazatelepült, Piazzolla Argentínában bárokban és klubokban lépett fel. Komolyzenei tanulmányait Alberto Ginasteránál folytatta, aki megismertette a kortárs zenével (Bartók, Stravinsky, Ravel).

 

 

Párizsi ösztöndíjat nyert a legendás zenepedagógus, Nadia Boulanger osztályába, aki ezt tanácsolta neki zenei előéletéről, a bárok és harmonika világáról: "az igazi Piazzolla ott van, sose hagyd el".

Piazzolla visszatért a tangóhoz, darabjait eleinte vonós zenekarral adta elő, közben ő maga állva, egyik lábát székre helyezve harmonikázott.

1986-ban César-díjat kapott az El Exilio de Gardel című film zenéjéért. 1992. július 4-én Buenos Airesben hunyt el.

Ő volt a tangó vitathatatlanul legnagyobb alakja, aki a műfajt átemelte a hangversenytermekbe.

 

 

ATEMPO.sk