Karmesteri pálca, zsűrizés, sportrepülés - Kesselyák Gergelyt köszöntjük

Karmesteri pálca, zsűrizés, sportrepülés - Kesselyák Gergelyt köszöntjük

Ma ünnepli születésnapját Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester, operarendező, a Virtuózok zsűrijének oszlopos tagja, az Operaház vezető karmestere. Felesége a felvidéki Molnár Ágnes opera-énekesnő.

Kesselyák Gergely Budapesten látta meg a napvilágot 1971. április 2-án. 1989-ben a budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett, majd 1995-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett Lukács Ervin növendékeként. Közben két alkalommal részt vett Jurij Szimonov orosz karmester mesterkurzusain. 1994-ben harmadik helyezett lett a parmai Arturo Toscanini Nemzetközi Karmesterversenyen, majd 1995-ben az MTV Nemzetközi Karmesterversenyén is 3. díjat kapott Budapesten.

1993-tól rendszeresen vezényli Magyarország vezető szimfonikus zenekarait: a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, a Concerto Budapest zenekart (korábban Matáv Szimfonikus Zenekar) és a MÁV Szimfonikus Zenekart.

 

 

1995 és 1997 között a Magyar Rádió Ifjúsági Zenekarának vezetője volt, majd 1997-től a Miskolci Nemzeti Színház operatagozatának alapítója és zeneigazgatója, 2001-től a Bartók Plusz Operafesztivál alapító zeneigazgatója, 1994-től a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere, 2001-től karmestere. 2004-től a Budafest Nyári Nemzetközi Opera- és Balettfesztiváljának művészeti igazgatója, 2005 és 2012 között a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója. 2005–2006-ban az Operaház főzeneigazgatója volt.

1993 óta több mint száz produkciót vezényelt tizenkét magyarországi zenés színházban, amelyek között megtalálhatóak operák, operettek, balettek és musicalek is. 2011 óta ismét a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója. 2013-ban megalapította a Bartók Plusz Operaíró Versenyt.

 

Kesselyák Gergely

 

2016-tól a Magyar Állami Operaház első karmestere. Számos országban vendégszerepelt (Ukrajna, Románia, Szlovákia, Cseh Köztársaság, Horvátország, Szerbia, Németország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Egyiptom, Japán, Chile, Peru, Omán, Kína). 1999 óta rendezéssel is foglalkozik, színpadra állította Verdi Rigoletto és Nabucco, Donizetti Szerelmi bájital, Bartók A kékszakállú herceg vára, Puccini Turandot és Tosca című operáit, illetve Mozart Don Giovanni című operáját.

A Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató-műsor állandó zsűritagja.

Munkásságát 2005-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2012-ben pedig Magyarország Érdemes Művésze díjjal ismerték el.

Felesége a csallóközi Molnár Ágnes opera-énekesnő, akit 2011-ben Budajenőn vett nőül. Egy gyermekük született, Panni. Hobbija a sportrepülés.

 

Kesselyák Gergely

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Molnár Ágnes