70 éves Straub Dezső színművész

Straub Dezső

Ma ünnepli 70. születésnapját Straub Dezső Jászai Mari-díjas színész, konferanszié.

1952. április 2-án látta meg a napvilágot Budapesten. Édesapja tanítóképzőt végzett, majd orvosi műszerekkel foglalkozott. Akárcsak két fiú testvére, 1972-ben Dezső is gyógyszergyártó-laboránsként végzett, mielőtt a színművészetire ment.

Közben magánúton énekelni tanult Eyssen Irén, majd Székely Erzsébet tanárnőknél. Járt az Országos Szórakoztatózenei Központ Táncdal Stúdiójába is. Az Újpesti Dózsa ificsapatában focizott, a Spartacusban cselgáncsoktatásban részesült. 1972-ben megszerezte az Országos Rendező Iroda Táncdal-Chanson énekesi működési engedélyét.

 

 

Ekkor már a MOM-ban dolgozott, mint labdarúgó, egy úgynevezett sportállásban! Itt érte a hír, hogy a Színház és Filmművészeti Akadémia (akkor még Főiskola) Operett- Musical osztályába felvételt nyert, amit 1977-ben sikeresen el is végzett. 1977–1982 között a József Attila Színház művésze volt.

1982-től a Vidám Színpad, majd a későbbi Centrál Színház, 2004-től a Budaörsi Játékszín tagja volt, de rendszeresen játszott a Fővárosi Operett Színházban, a Karinthy Színházban és a Mikroszkóp Színpadon mint konferanszié.

Jó humorú, jól éneklő és táncoló tehetséges komikus, aki gyakorta szerepel az operett területén, és a rendezés is érdekli.

 

 

2013. november 5-étől 2021-ig volt az újjá alakult Vidám Színpad művészeti vezetője, rendezője, színésze. Böröndi Tamás halálát követően tárgyalásai pozíciói megtartásáról sikertelenek voltak.

Házasságából két fia született, ifjabb Straub Dezső zenész, Straub Péter pedig színész lett. Felesége halála után élettársától született egy lánya, Napsugár.

„Az életem színes, drámákkal és csodákkal tarkított. A szaporodó ráncok ellenére igyekszem szem előtt tartani, hogy a Jó Isten valószínűleg az emberek szomorú ráncainak kisimítása céljából száműzött a földre.”

ATEMPO.sk