A Tenkes kapitánytól a Magyar népmeséken át Columbóig - Szabó Gyula emlékére

Szabó Gyula a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész Kunszentmárton született 1930. július 15-én.

1950 és 1954 között járt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. 1954 és 1993 között Budapesten a Petőfi Színház, a Jókai Színház, a Thália Színház és az Arizona Színház színésze, 1993-tól 1996-ig a Művész Színházé. 1996-tól a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszik. 1979-től a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, egyetemi docense.

 

 

1953-ban kezdett el filmezni. Legemlékezetesebb és legnépszerűbb alakítása az országot járó, az ártatlanokat a labancokkal szemben megvédő Buga Jakab szerepe volt az 1963-ban bemutatott tizenhárom részes tévésorozatban, A Tenkes kapitányában,

illetve annak 1965-ös moziváltozatában, amelyben a főhős, a Zenthe Ferenc által megformált Eke Máté hűséges társát játszotta el. Az idősebb nézők máig gyakran azonosítják őt Buga Jakab figurájával, amit a privát életben is többször megtapasztalt már. De láthatjuk őt a Rózsa Sándor sorozatban, vagy épp olyan filmekben, mint A Hídember, Hahó, Öcsi!.

 

 

Szinkronszínészként is dolgozott, a közönség – többek közt – a Magyar népmesék rajzfilmsorozat narrátora és Columbo felügyelő, azaz Peter Falk magyar hangjaként is ismerheti. Az ő hangján szóltak olyan a népszerű rajzfilm-figurák, mint Dr. Bubó, Frakk, valamint Vuk apja is. Minden idők legnépszerűbb sorozatában, a Dallasban Clayton Farlow magyar hangját kölcsönözte, valamint ő szinkronizálta Oliver Hardy (Stan és Pan) világhírű színészt is.

2008. december 12-én kisebb agyvérzést kapott és tíz napig feküdt kórházban. 2009. október 11-én agyhártyagyulladással szállították kórházba, ahol az intenzív osztályra került. Akkor még felépült, de 2014. április 4-én a betegség legyőzte.

 

 

Élete során számos elismerésben részesítették. 1959-ben és 1962-ben tüntették ki Jászai Mari-díjjal, emellett érdemes és kiváló művész címet is kapott. 1975-ben elnyerte filmkritikusok díját. 2000-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2006-ban a Nemzet Színészévé választották. A Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon 2005-ben életműdíjat kapott a Magyar népmesék rajzfilmsorozatban végzett munkájáért. 2006-ban A nagy mesemondó című lemeze az év legjobb hazai gyermeklemeze lett. 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, és abban az évben ő is elhelyezte kéznyomát a Magyar Csillagok Falán az Uránia Filmszínházban.

ATEMPO.sk
Fotó: Papageno