A Bánk bán egyik legsikeresebb Melindája volt - 10 éve hunyt el Moldován Stefánia operaénekes

10 éve hunyt el Moldován Stefánia érdemes művész, Liszt Ferenc-díjas operaénekes, aki a Bánk bán egyik legsikeresebb Melindája volt, de közösen lépett fel az 1960-as évek világhírű tenorjával Mario Del Monacóval is.

A kiváló szoprán híre külföldre is eljutott, sőt, a legnagyobb tenorok szívesen játszottak vele, mert remek partner volt a színpadon. Fellépett apai őseinek földjén, Örményországban is, ahol lenyűgözte a világhírű örmény zeneszerzőt, Aram Hacsaturjánt is, aki neki ajánlotta három koncertáriáját.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Moldován Stefánia 1929. augusztus 24-én a romániai Sajóudvarhelyen született. Apai ágon örmény származású volt, de egész pályafutása során Magyarországhoz kötődött. 1948 és 1953 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára járt.

Debütálása Puccini Bohéméletében, a Szegedi Nemzeti Színházban volt, 1961-ig a társulat tagjaként dolgozott. Elsősorban Verdi operáiban nyújtott művészi alakításaival ért el kiemelkedő magyarországi és nemzetközi sikereket. 1961 és 2012 között a Magyar Állami Operaház magánénekese volt.

Repertoárján szerepeltek Mozart- és Puccini-operák szoprán szerepei. A hatvanas években Magyarország egyik legnépszerűbb operaénekesnője volt, három játékfilmben is játszott

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Mind hangjának kiegyenlített, telt hangzásával, mind alakításainak drámaiságával és szenvedélyes lendületével a vezető szopránok közé tartozott.

Roni, ATEMPO.sk