A magyar operett ikonikus alakja - 70 éves Oszvald Marika

Oszvald Marika

Ma ünnepli 70. születésnapját Oszvald Marika Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, operetténekes, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Oszvald Mária Gertrúd néven látta meg a napvilágot Budapesten 1952. április 12-én. Művészcsaládban nőtt fel, édesanyja: Halasi Marika, szubrett (1927-1981), édesapja: Oszvald Gyula (1923-2005) operaénekes.

Négyévesen lépett először színpadra a Bánk bánban. Tanult zongorázni, énekversenyeket nyert, kipróbálta a balettot, a szteppet, az akrobatikát, a szertornát és a műugrást, toronyugrásban országos ifjúsági bajnokságot nyer.

 

 

1974-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakát Vámos László osztályában. 1971–1972 között a Szegedi Nemzeti Színház, 1972-től napjainkig a Fővárosi Operettszínház elismert tagja.

Termete miatt nem lehetett primadonna, 150 centiméter magas, ezzel ő az egyik legalacsonyabb magyar színésznő.

 

 

Bejárta a világot, fellépett többek között Münchenben, az Amerikai Egyesült Államokban, Izraelben, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban és Japánban.

Kálmán Imre-est; Lehár-est; Budai Dénes-emlékműsor, show-műsorok, talk show-k és gálaestek jelzik pályáját. Számos tévéjátékban szerepelt és a szinkronizálásba is belekóstolt, leghíresebb szinkronszerepe Walt Disney A kis hableány című rajzfilmjében Ariel.

Művészi munkáját 1985-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 2002-ben érdemes művész lett, 2003-ban Hevesi Sándor-díjat kapott, a Halhatatlanok Társulatának 1998 óta tagja. 2012-ben Gödöllő díszpolgára lett. 2015-ben Kossuth-díjat kapott a magyar operett ikonikus alakjaként nyújtott emlékezetes, a műfajt éltető alakításai, valamint páratlanul sikeres művészi munkája elismeréseként.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Szegedi Nemzeti Színház