60 éves Jankai Béla, aki világsztárokkal is zenélt

Jankai Béla

Ma ünnepli 60. születésnapját Jankai Béla előadóművész, zeneszerző, a Prognózis, a B52, a Triász formációk tagja.

Jankai Béla Budapesten született 1962. április 21-én. Édesanyja énekesnő, édesapja technikai szakember-villanyszerelő volt, gyermekeként egy időben sajátította el a zene, és a technika tudományát.

A zenét már korán, 5 éves korától tanulta, egyből zongorával kezdte, amit fel sem ért, de 6 évesen már a Für Elise-t játszotta. A klasszikus tanulmányait 20 éves koráig folytatta, majd belecsapott a könnyűzene világába.

 

 

Az 1981-ben alakult Prognózis billentyűse és zeneszerzője lett.

„Számomra a mai napig megfoghatatlan a Prognózis sikere. Persze nem volt olyan látványosan sikeres, mint az akkori nagy zenekarok, nem volt olyan hangos és közérthető, egy kicsit talán többet mondott a többieknél, de nem volt elvont, úgy hívták, haladó, progresszív irányzat. A zenekar megalakulását követően részt vett egy pár nagyobb fesztiválon, amikre akkoriban az ország összes részéről jártak az emberek, így pár hónap után minden koncertünk telt házas lett. Igaz nem mentünk be a több ezres csarnokokba, megelégedtünk a több száz fős klubokkal, ez jobban is állt a stílushoz, viszont hét év alatt több mint ezer koncertünk volt, zömében telt házas, szóval jól éltünk.”

Olyan dalok születtek tőlük, mint a Tele van a város szerelemmel, vagy a Hajsza közben.

 

 

A zenekar feloszlása után elkezdett foglalkozni a stúdiótechnikával, a szakmájával és különböző stúdiókban dolgozott mint hangmérnök. De rá kellett jönnie, hogy saját stúdiót kell alapítania. Külföldre ment vendéglátózni, majd a pénzből 1990-ben saját stúdiót alapított, mely a mai napig működik.

Több mint 120 hanglemez készítésében vett részt mint hangszeres, zeneszerző vagy mint hangmérnök. Dolgozott a Dinamit, Omega, Vikidál Gyula, Varga Miki, Zámbó Jimmy, Szűcs Judith, Pa-dö-dö, Fenyő Miklós, Dolly Roll és más előadókkal, együttesekkel.

Számtalan, főleg könnyűzenei műsor rendezője, de munkája reklámfilmeken, musicalekben és játékfilmeken is hallható (A rózsa énekei, 56 csepp vér).

 

 

Évekig dolgozott az egyik legnagyobb hangszergyártó cégnek, a Korg-nak. Volt szerencséje együtt dolgozni Rick Wackeman-nal, és Joe Zavinul-lal, de színpadon is állt Demis Roussosal, vagy Chris Normannal.

2005 és 2013 között az Omega együttes koncertjein is közreműködött. Jelenleg a Triász és a B52 zenekarokban játszik.

 

 

EZ, ATEMPO.sk