Élj vele boldogan - Závodi Gábor a magyar pop-rock legendás billentyűse

Ma ünnepli születésnapját Závodi Gábor Erkel Ferenc-díjas billentyűs, zeneszerző, zenei producer, szövegíró, a magyar pop-rockzene egyik legizgalmasabb és legsokoldalúbb szerzője.

Budapesten született 1964. április 23-án. Első profi zenekara a Viki és a Flört, amellyel bejárta a világot: 1987-ben első magyar zenekarként részt vettek Cannes-ban a MIDEM-en, ezen kívül jártak Tokióban a Yamaha Fesztiválon, felléptek Los Angelesben és Las Vegasban. Alapító tagja a MEX együttesnek, ahol frontember volt, és először itt tűnt fel szövegíróként is.

1989-től 2019-ig Demjén Ferenccel, 1992-től 2004-ig Somló Tamással, 1999 óta Koncz Zsuzsával, 2006 óta Rúzsa Magdival dolgozik együtt, mely előadóknál nem csak billentyűs, hanem zenekarvezető a koncerteken és zenei producer a lemezfelvételeken.

 

 

Zeneszerzőkén, szövegíróként számtalan dalt is írt többek közt Demjén Ferencnek, Koncz Zsuzsának, Somló Tamásnak, Szűcs Judithnak, Zsédának, Tóth Verának, Török Ádámnak, Rúzsa Magdinak, Zoránnak.

A hazai mozifilmek számára is írt, hangszerelt zenét (Csinibaba, Zimmer Feri, Le a fejjel!, Casting minden). Az ő hangjával lett ismert az „Élj vele boldogan” című sláger.

 

 

Stúdiójában dolgozott már szinte a magyar könnyűzenei élet egész élvonalával. A fent említett előadókon kívül többek közt a Sing-Sing, Azok a fiúk, Sasvári Sándor, Irigy Hónaljmirigy, MHV, Vikidál Gyula, Homonyik Sándor, Locomotiv GT, Karácsony János, Kovács Kati, Szörényi Levente, Cserháti Zsuzsa, Bon Bon, TNT, Takács Csaba, Balázs Fecó, Kaszás Attila, Kulka János zenekarában is játszott.

Rúzsa Magdival részt vett a 2007-es Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol a 9. hely mellett a szakmai első díjat szerezték meg az Aprócska Blues című dallal, aminek zenei producere volt.

 

 

Munkásságát elismerték több Év billentyűse díjal, dupla „Aranyzsiráf” díjal a „Csinibaba” CD-ért a legtöbb eladott lemez és a legjobb filmzene kategóriában, az „ÉV legjobban szóló felvétele” díjjal az LGT „424 – Mozdonyopera” című lemez hangmérnökeként. 2017-ben Artisjus Díj - " Az év zeneszerzője" elismerést kapott, 2019-ben pedig negyedikként Erkel Ferenc-díjban részesült.

Fia, Závodi Marci már szintén neves zenész, producer.

 

2014-ben nagyszabású születésnapi koncertet adott 50 hang címmel, ahol élőben együtt muzsikált szinte mindenkivel, akivel eddig együtt dolgozott.

ITT MEGNÉZHETŐ A KONCERT

 

 

Roni, ATEMPO.sk