Se veled, se nélküled - Dobos Attila táncdalénekes, zeneszerző emlékére

Dobos Attila táncdalénekes, zeneszerző

Dobos Attila énekes, zeneszerzőnek, aki a Táncdalfesztiválok sztárja volt olyan slágerek köszönhetünk, mint a Mama, az Isten véled édes Piroskám, a Se veled, se nélküled.

Dobos Attila Budapesten született 1941. április 27-én. A hatvanas években az egyik legsikeresebb énekes és slágerszerző volt. Dobos Attila táncdalai c. válogatáslemeze 1968-ban jelent meg, ezen 6 dalát saját maga énekli. Gyakran lépett színpadra feleségével, Mary Zsuzsival, akivel 1965-ben házasodtak össze és öt évig voltak együtt, miközben külföldre disszidált. Angéla lányuk már Németországban született meg.

 

 

Amikor külföldre települt át, a rádióadók a dalainak sugárzását abbahagyták, a lemezét betiltották, és a boltokból megsemmisítés céljából visszavonták.

Később visszatért Magyarországra, 1985-ben jelent meg második lemeze Dobos Attila új dalai címmel. 1991-ben jelent meg korlátozott példányszámban Az ember tragédiája című operája.

 

 

Dalai elsősorban más énekesek előadásában váltak sikeressé: Se veled, se nélküled (Hoffer György), Isten véled édes Piroskám (Aradszky László), Szervusztok régi barátok (Zalatnay Sarolta), Minden ember boldog akar lenni (Harangozó Teri), Annyi ember él a földön (Koós János), Csinálj, amit akarsz (Korda György), Most az egyszer táncoljunk egy tangót (Koncz Zsuzsa).

Mary Zsuzsinak írt slágerei: Mama (Mary Zsuzsi), Csúnya fiú (Mary Zsuzsi), Trombitás (Mary Zsuzsi), a Nyári zápor (Dobos Attila és Mary Zsuzsi).

 

 

Leghíresebb dalai, amiket saját maga adott elő A boldogságtól ordítani tudnék (Dobos Attila) és a Kövek a vízparton (Dobos Attila).

 

 

80 éves korában hunyt el 2022. január 4-án.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Gréczy Zsolt Facebook-oldala