„Hiba szoborba önteni életműveket” - 50 éves Sárik Péter

Ma ünnepli 50. születésnapját Sárik Péter jazz-zongoraművész, zeneszerző, tanár, aki több mint két évtizede meghatározó szereplője a magyar zenei életnek.

A Sárik Péter Trió és más különleges zenei formációk tagjaként rendszeresen koncertezik Magyarországon és külföldön egyaránt. Több alkalommal szerepelt nagy sikerrel az Egyesült Államok és Anglia legjelentősebb zeneszerző versenyein. Önálló szerzeményei mellett kiváló előadója Bartók és Beethoven saját maga által jazzre áthangszerelt műveinek. A Kékszakállú herceg vára opera jazzátiratát 2021-ben alkotta meg.

„Hiba szoborba önteni életműveket” - Sárik Péter és az új Beethoven lemeze

Sárik Péter 1972. május 6-án született Cegléden. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 1997-ben. Később klasszikus zenei tanulmányokat folytatott.

A jazz mellett szinte minden zenei irányzatban kipróbálta magát: játszott klasszikus-, könnyű-, latin- és világzenét is.

 

Sárik Péter Trió

 

2007-ben alapította meg saját zenekarát a Sárik Péter Triót, mely 2013-ban, Fonay Tibor (bass) és Gálfi Attila (dob) csatlakozásával újraszerveződött. A Sárik Péter Trió rövid időn belül az ország egyik vezető jazz-zenekara lett.

Zeneszerzőként is kiemelkedő nemzetközi sikereket mondhat magáénak: szerzeményei dobogós helyezéseket értek el az USA és Nagy Britannia legjelentősebb dalszerző versenyein.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Munkássága rendkívül változatos és sokoldalú.

Írt dalokat kedvenc énekeseinek, melyekből egy albumot jelentetett meg (Idebent-odakint), 3 darabot komponált a Recirquel Újcirkuszi Társulat részére, zeneszerzője és zenei vezetője volt a FINA Vizes Világbajnokság záróeseményének, elindította a Jazzkívánságműsor koncertsorozatot, ahol a közönség kérhetett műfaji megkötés nélkül dalokat, életre hívta a Jazz All Stars sorozatot, ahol addig egymással nem játszó zenészek alkottak új csapatokat egy-egy koncert erejéig és készített gyermekeknek szóló jazz-mesejátékot is. (A világ összes kincse)

 

Sárik Péter és Falusi Mariann

 

A Jazzy-rádión Napi jazz címmel önálló kedvcsináló jazz-műsora volt. Elindította a műfajt népszerűsítő "I love jazz" kampányt és létrehozta az “Amit tudni akartál a jazzről, de sosem merted megkérdezni” előadásokat.

Emerton, Artisjus, Orszáczky-díja mellett háromszor kapta meg a Fonogram-díjat és még négyszer jelölték az elismerésre. 2016-ban "Az év zenésze" címmel jutalmazták munkásságát. 2021-ben a magyarjazz.hu közönségszavazásán elnyerte Az év jazz-zongoristája és Az év jazz-billentyűse, orgonistája címet is.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk
Fotó: petersarik.com