A legutolsó pillanatig játszott – 90 éve született Szemes Mari

Szemes Mari Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész 1932. május 7-én született.

Unokája, Pamuk Anna tájékoztatása alapján Sárváron született. Számos forrásban, az interneten is helytelenül a felvidéki Sasvárt tüntetik fel szülőhelyének.

A II. világháború után került Budapestre. 1952-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, Gellért Endre tanítványaként, majd a Szegedi Nemzeti Színházhoz került. Később azt vallotta: Gellértnek köszönhette, hogy színésszé lehetett.

Olyan művészekkel együtt diplomázott, mint Soós Imre, Psota Irén, Berek Kati, Váradi Hédi, Hacser Józsa, Horváth Teri.

 

Szemes Mari

 

Szemes Mari 1949-ben állt először felvevőgép elé. Számos magyar filmben láthatjuk, de igazi főszerep nem jutott számára.

Szerepelt a Ludas Matyi, a Gerolsteini kaland, A harangok Rómába mentek, a Tűzoltó utca 25, a Büdösvíz filmekben. Egyik legemlékezetesebb alakítása volt Iboly, az átkozódó cigányasszony Mihályfi Imre 1985-ben forgatott Átok és szerelem című zenés tévéjátékában.

1954-ben a Petőfi, 1955-től a József Attila Színház, 1984-től haláláig pedig a Nemzeti Színház tagja volt. A drámáktól, a vígjátékokon át az operettig számos maradandó alakítását láthatta a közönség. Személyiségének és szerepformálásának varázslata volt, mindezt tetézte jellegzetes, különös alt hangja.

 

Szemes Mari

 

Utolsó színpadi szerepe a Nemzeti Színházban a dajka volt Shakespeare Rómeó és Júliájában.

Kiváló humorérzékkel rendelkezett, számos tévés és rádiós kabaréjelenetben közreműködött, ezek közül talán a legemlékezetesebb egy Csehov-paródia, a Ványadt bácsi, valamint a Schütz Ilával előadott Csirágné és Hanákné jelenet.

Szemes Mari művészi munkáját számos kitüntetéssel ismerték el. Két alkalommal, 1960-ban és 1970-ben kapott Jászai Mari-díjat, 1979-ben kiváló művész lett, a Kossuth-díjat 1985-ben vehette át.

 

Szemes Mari

 

Hosszan tartó, súlyos betegség után 56 évesen hunyt el Budapesten 1988. december 10-én.

ATEMPO.sk / FIdelio
Fotó: Fortepan (Szalay Zoltán)