95 éves Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze

Máthé Erzsi

Ma ünnepi 95 születésnapját Máthé Erzsi a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

1927. május 16-án látta meg a napvilágot Budafokon Mertz Antal és Heckmann Anna gyermekeként. Jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de nem vették fel, így 1945–1948 között az Országos Színészegyesület színiiskolájának volt a hallgatója, ahol olyanok voltak a mesterei mint Rátkai Márton, Ascher Oszkár, Lázár Mária, Várkonyi Zoltán és Gobbi Hilda.

 

Máthé Erzsi

 

1948–49-ben a Vígszínház tagja volt, majd 1952-ig a Pécsi Nemzeti Színház színésze lett első férjével, Szendrő József színésszel együtt. Ezt követően három évtizedig, 1952–1983 között a budapesti Nemzeti Színháznak volt tagja.

 

 

1965 óta férje Kéri László, mérnök volt, aki

Casablancán (Marokkó) kapott állást, ahova követte. Egy évig élt kint, míg férje hét évet töltött az afrikai országban.

1983-ban alapító tagja lett a Katona József Színháznak, ahol 2012-ben lépett utoljára színpadra. 2003-ban megalapította a Máthé Erzsi-díjatat, amelyet az évadzáró társulati ülésen adnak át egy kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal társulati tagnak.

Elmondása szerint a színház volt a családja, amelyhez a végsőkig ragaszkodott.

 

 

2002-ben hozta létre a Máthé Erzsi Alapítvány a Koraszülöttekért, melynek célja a kora- és újszülöttek intézményen belüli és otthoni ellátásának támogatása. 2006-ban pedig még egy alapítványt alapított, melynek célja a Pécsi Nemzeti Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, valamint a határon túli magyar nyelvű színházak tagjainak, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak segítése.

Munkásságát számos díjjal jutalmazták, 1956-ban és 1971-ben Jászai-díjjal, 1985-ben Kossuth-díjjal ismerték el, 2000-ben pedig a Nemzet Színészévé választották.

ATEMPO.sk
Fotó: Trokán Nóra, Hunyady József / Fortepan