5 éve hunyt el Chris Cornell, a Soundgarden és az Audioslave énekese

Öt éve. 52 éves korában hunyt el Chris Cornell, a Soundgarden és az Audioslave énekese. 

Az amerikai rock zenész, dalszerző 1964. július 20-án Seattle-ben született és a 90-es években mint a Soundgarden énekeseként vált ismerté. A kivételes, közel négy oktávos hangterjedelemmel rendelkező Cornell szólóalbumokat és filmzenéket is készített 1991-től, illetve megalapította a Temple of the Dog zenekart is, elhunyt barátja, Andrew Wood emlékére.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Cornell neve szintén ismert az 1990-es évek grunge mozgalmának építészetében. Négy szóló stúdióalbumot adott ki, Euphoria Morning (1999), Carry On (2007), Scream (2009) és Higher Truth (2015) címmel, illetve egy live albumot Songbook (2011) címmel.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Cornell Golden Globe-díj jelölést kapott a The Keeper című daláért, amely felcsendült a Géppisztolyos prédikátor című filmben, valamint társszerzője volt és közreműködött a 2006-os Casino Royale című James Bond film You Know My Name című szerzeményében.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A Guitar World olvasói a rock leghatalmasabb énekesének szavazták meg, negyedik volt az amerikai Hit Parader magazin „minden idők legjobb 100 énekesének listáján”, kilencedik volt a Rolling Stone „minden idők legjobb énekesei listáján”, és 12. az MTV „22 legszenzációsabb hangja” versenyében.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

2017. május 18-án, váratlanul hunyt el, koncert után lett öngyilkoz hotelszobájában.

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: chriscornell.com