5 éve hunyt el Chris Cornell, a Soundgarden és az Audioslave énekese

5 éve hunyt el Chris Cornell, a Soundgarden és az Audioslave énekese

Öt éve. 52 éves korában hunyt el Chris Cornell, a Soundgarden és az Audioslave énekese. 

Az amerikai rock zenész, dalszerző 1964. július 20-án Seattle-ben született és a 90-es években mint a Soundgarden énekeseként vált ismerté. A kivételes, közel négy oktávos hangterjedelemmel rendelkező Cornell szólóalbumokat és filmzenéket is készített 1991-től, illetve megalapította a Temple of the Dog zenekart is, elhunyt barátja, Andrew Wood emlékére.

 

 

Cornell neve szintén ismert az 1990-es évek grunge mozgalmának építészetében. Négy szóló stúdióalbumot adott ki, Euphoria Morning (1999), Carry On (2007), Scream (2009) és Higher Truth (2015) címmel, illetve egy live albumot Songbook (2011) címmel.

 

 

Cornell Golden Globe-díj jelölést kapott a The Keeper című daláért, amely felcsendült a Géppisztolyos prédikátor című filmben, valamint társszerzője volt és közreműködött a 2006-os Casino Royale című James Bond film You Know My Name című szerzeményében.

 

 

A Guitar World olvasói a rock leghatalmasabb énekesének szavazták meg, negyedik volt az amerikai Hit Parader magazin „minden idők legjobb 100 énekesének listáján”, kilencedik volt a Rolling Stone „minden idők legjobb énekesei listáján”, és 12. az MTV „22 legszenzációsabb hangja” versenyében.

 

 

2017. május 18-án, váratlanul hunyt el, koncert után lett öngyilkoz hotelszobájában.

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: chriscornell.com