Hűvösvölgyi Ildikó színművésznő, aki gyermekként Felvidéken töltötte nyarait

Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművésznő, a Soproni Petőfi Színház örökös tagja Budapesten született 1953. június 9-én.

Édesanya Somorjáról származott, így rendszeresen járt a Felvidéki városba. Tizennyolc éves koráig majdnem minden nyarat ott töltött a nagyszülőknél.

A Bartók Béla Konzervatórium zongora-ének szakán érettségizett 1971-ben, tanárai Kertész Lajos és Fábry Edit voltak. 1975-ben prózai színészként diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Horvai István és Kapás Dezső osztályában.

 

Hűvösvölgyi Ildikó

 

Pályakezdőként egy évig a Veszprémi Petőfi Színházban játszott. 1976 óta kisebb megszakításokkal a Madách Színház művésznője.

Tíz évig dolgozott a Magyar Rádióban műsorvezetőként. A Bartók Rádióban a Muzsikáló délután élő adásait vezette. A Madách Színház Tolnay Szalonjában muzsikusokról készült portrésorozatot szerkesztette és vezette, ahol vendége volt többek között Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Szenthelyi Miklós, Tokody Ilona és Gregor József is.

 

 

Tanított zenés mesterséget a Shakespeare Színiakadémián, a Magyar Táncművészeti Főiskolán, a Madách Musical Műhelyben, és a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskolában is.

Sokoldalú színésznő, prózai szerepei mellett musicalek, zenés-táncos darabok főszerepeit alakította. Évekig játszotta Mindlevery szerepét Webber: Macskák című musicaljében, de énekelt operát is Mozart Varázsfuvolájában Papagéna szerepét Szombathelyen.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ptPAfCfd7Cg

 

Játszott többek között a Karinthy Színházban, a Pinceszínházban, a Száguldó Orfeum előadásaiban, Ivancsics Ilona és Színtársaival, a Budaörsi Játékszínben, a tatabányai Jászai Mari Színházban, és 2007-től Sopronban is. A Soproni Petőfi Színház örökös tagjai közé is beválasztották. 2004 óta a Turay Ida Színház társulatának tagja.

Több mint hetven filmben és tévéjátékban szerepelt. Legutóbb a 2022-ben bemutatott Az unoka mozifilmben is látható volt, de Ő kölcsönözte a hangját a Süsü, a sárkány sorozat királylányának is.

 

 

Férje Kisfaludy András Balázs Béla-díjas rendező. Két lányuk született, Nóra és Zsófia.

Számos elismerése mellett 2012. március 15. alkalmával a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, 2015-ben Kossuth-díjat kapott.

ATEMPO.sk
Fotó: port.hu, Szalay Zoltán/Fortepan