Gyöngyössy Katalin színésznő, aki Pelével volt a Rio De Janero-i dalfesztivál zsűrijében

Gyöngyössy Katalin Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, a Győri Nemzeti Színház Örökös Tagja Sátoraljaújhelyen született 1940. június 15-én.

Építészmérnöknek készült, de végül főiskolai tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte 1959–1963 között. Főiskolásként a harmadik csillagot játszotta Gyöngyössy Imre: Csillagok órája című darabjában, Jelena Nyikolajevnát Gorkij: Kispolgárok című drámájában, az Órát Federico García Lorca: Don Cristobal meg Rosita kisasszony tragikomédiája című darabjában. Vizsgaelőadása 1963. március 8-án az Ódry Színpadon volt, Arthur Schnitzler: A zöld kakadu című darabjában Chevredentet játszotta.

Ránézésre naiva alkat volt, de már a főiskolán drámai szerepeket kapott.

1963–1969 között a Szolnoki Szigligeti Színház színésze volt. 1969–1970 között a Miskolci Nemzeti Színházban játszott. 1970–1972 között a József Attila Színháznál szerepelt. 1972–1978 között újra a Miskolci Nemzeti Színház, 1979–1981 között pedig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. 1981-től a győri Kisfaludy Színház, majd 1992-2014 között a Győri Nemzeti Színház színésze volt. Jelenleg szabadúszó, a budapesti Nemzeti Színháznak a színpadán is játszik.

 

Gyöngyössy Katalin

 

1967-ben készült el a Nyár a hegyen című film, melyben az egyik főszerepet, Marit, a tanárnőt játszhatta el.

A filmmel több sikert is elértek, 1968-ban két díjat kapott a San Sebastian-i fesztiválon, majd a díjnyertes filmek fesztiváljára Acapulcóba is meghívást kaptak, ahonnan elhozták a fődíjat.

Ott figyelt fel Gyöngyössy Katalinra, aki több nyelven is beszélt, a Rio De Janero-i dalfesztivál elnöke. Majd 1969-ben meghívást kapott a IV. Riói Popdalfesztivál zsűritagjai közé, ahol Pelé volt a díszelnöke, és többek közt Jule Styne (a Funny Girl zeneszerzője) és Carmen Sevilla (spanyol énekesnő) a zsűritársa. Az eseményre negyven ország előadói, zenekarai akkreditálták magukat, és még BBC (brit közszolgálati rádió) is élőben közvetítette.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Olyan filmekben láthattuk még, mint a Anyám és más futóbolondok a családból, a Cseppben az élet vagy a Janus.

A férje volt de Châtel Rudolf kutató orvos, akitől született a lánya, de Châtel Andrea.

1977-ben Jászai-díjas lett, érdemes művész 2011-ben 2019-ben pedig a Kossuth-díjjal is elismerték a művészetét.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: szentesielet.hu, csfd.sk