60 éves Kováts Adél Kossuth-díjas színésznő

Ma ünnepli 60. születésnapját Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, színigazgató.

Kováts Adél Kapuváron látta meg a napvilágot 1962. június 18-án. Kétéves koráig Csapodon éltek, majd a családjával Sopronba költöztek.

A soproni gimnázium után 1980 és 1983 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakos hallgatója volt.

Pályáját a Nemzeti Színházban kezdte, ahol 1991-ig prózai szerepeket alakított, de vendégként operettekben, musicalekben is fellépett.

1992-ben szabadúszóként dolgozott egy évig, majd 1993-ban a Radnóti Miklós Színházhoz szerződött, amelynek azóta is tagja, 2016 februárjától pedig igazgatója is.

 

 

Kováts Adél izgalmas, különleges művész, aki a különböző drámai szerepekben érett nagy színésznővé.

Színpadi szerepeinek a száma meghaladja a százat, közel 40 éves pályafutása alatt a drámairodalom legnagyobb női karaktereit játszotta.

Emellett több mint 30 mozi- és tévéfilmben volt látható, többek között a Napló apámnak, anyámnak, A magzat, a Sok hűhó Emmiért, a Csocsó, avagy éljen május elseje!, a Presszó, A Hídember, a Magyar vándor, a Halj már meg!, a Budapest Noir vagy A merénylet.

 

 

Sorozatokban is feltűnt, játszott az Angyalbőrben, az Életképekben, a Hacktionben. Legutóbb a HBO Terápia című sorozatában láthattuk.

Számos filmben szinkronizált is, ő volt többek közt a Vészhelyzet Hathaway nővérének a magyar hangja is.

Férje Kováts Tibor (az ő vezetéknevét vette fel) Liszt Ferenc-díjas táncművész, balettpedagógus. Lánya, Kováts Laura Rozália Belső tenger címmel írt önéletrajzi könyvet, a 2021-ben megjelent kötetben a fiatal lány őszintén vall súlyos betegségéről, szüleihez fűződő szoros kapcsolatáról.

 

 

Kováts Adél számos díjat, elismerést mondhat magáénak. 1988-ban elnyerte a TV- és filmkritikusok díját, 1992-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1996-ban pedig a plovdivi tv-fesztivál legjobb női alakításának díjával jutalmazták. 2002-ben Súgó Csiga Díjat nyert, 2005-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, 2008-ban Ivánka Csaba-díjjal, 2009-ben Kossuth-díjjal pedig tüntették ki. 2012-ben megkapta a Budapestért díjat és még abban az évben a Színikritikusok Díját. 2012-ben és 2014-ben a Radnótiban az évad legjobb színésznőjének választották. 2022-ben a Forbes magazin listáján az 5. legbefolyásosabb magyar nő volt a kultúra kategóriában.

ATEMPO.sk
Fotó: szabadfold.hu