Zakatol a vonat - 65 éves Takáts Tamás énekes

Ma ünnepli 65. születésnapját Takáts Tamás Máté Péter-díjas rock- és bluesénekes, dobos és gitáros, aki többek közt a Karthago, a Senator és az East zenekarok tagja. 1990-ben Gál Gábor gitárossal megalakította a Takáts Tamás Dirty Blues Bandet, mely csapattal azóta is rendszeresen koncertezik.

Takáts Tamás Budapesten született 1957. június 20-án. Angyalföldön nőtt fel.

„Az első zenei élményem a dzsessz műfajához kapcsolódik, ám ez akkor még inkább vizuális volt. Apám egyik nagybőgős ismerőse nyűgözött le. Ugyanis, miközben a zenekarával játszott, képes volt velünk beszélgetni. Amit már kimondottan meghatározó zenei, sőt koncert élményként éltem meg, az Ella Fitzgerald, majd később Duke Ellington és előzenekarának budapesti fellépése volt.”

Textilipari szakközépiskolában érettségizett, majd egy évig járt tanítóképző főiskolára. Dolgozott a textiliparban, gépkezelőként, figuránsként a Geodéziai Vállalatnál, az MTV sportosztályán felvételvezetőként. Gyermekkorától úszott, majd vízilabdázott az FTC-ben és evezett a Csepelben.

 

Takáts Tamás

 

„Mint minden "tisztességes" hatvanas évekbeli tinédzser, én is kötelességemnek éreztem, hogy egy beat zenekarban muzsikáljak. Az általános iskolában alakítottuk meg az első bandánkat, a Fáraót Bali Imrével és Kövecses Kornéllal, akikkel egy osztályba jártam.”

Majd jött a Teneaggers és a Forma 1. Ez utóbbival tette le 1977-ben az Oszk és ORI vizsgát, ettől kezdve hivatásos zenészként élt. Már ebben az időben is koncertezett alkalmi zenekarokkal, amelyekben fellépett Dresch Mihály, Lakatos Antal, Vasvári Pál, Pálvölgyi Géza és Gárdonyi László oldalán is.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

„Egyszer csak jön az akkori bőgősünk, Siklós Gyuri, hogy van valami Karthago nevű banda, ahonnan egy bizonyos Losó László nevű zenész disszidált, ezért most basszusgitáros-énekest keresnek. El is ment Gyuri a meghallgatásra, ahol megdicsérték a hangszeres tudását, de az éneklésével nem voltak igazán megelégedve. Ekkor ajánlott be engem. A Nagyvárad tér környékén volt egy kollégium, annak a pincéjében zajlott a felvételi. Mint később megtudtam, az első látásra szimpatikus voltam a kéttagú, Szigeti Ferencből és Gidófalvy Attilából álló zsűrinek. Főleg a korom, a fazonom és amiatt, mert nem volt pocakom.”

 

OTT VOLTUNK: A 40 éves Karthago Dunaszerdahelyen is bemutatta új lemezét

 

1979-től a Karthago frontembere, amivel országos ismertséget szerzett. Ezután a Senator következett, majd évekig az East együttes énekeseként volt ismert.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

1990 elején Gál Gáborral, a Karthago egykori technikusával megalakította a Takáts Tamás Dirty Blues Bandet. Eleinte ketten léptek fel, Takáts énekelt és szájharmonikán játszott, Gál pedig gitározott. Az eredetileg hobbizenekarnak indult csapat hamarosan nagy népszerűségre tett szert, a zenekar számos zenésszel bővült – az első években különösen gyakoriak voltak a tagcserék.

A zenekar első lemezét 1991-ben még magánkiadásban, kazettán jelentette meg. Az 1990-es években néhány évente jelentkeztek új anyaggal, 2000-ben pedig egy válogatásalbum látott napvilágot.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A The Rolling Stones 1995-ös magyarországi fellépése alkalmával a Dirty Blues Band-et választotta előzenekarának.

A zenekar 2000. június 17-én a Petőfi Csarnokban adott nagyszabású koncerttel ünnepelte tízéves fennállását. 2008-ban a csapat nevét vallási okokból Takáts Tamás Blues Band-re változtatták.

 

Takáts Tamás

 

Számos alkalmi, tematikus (például kábítószer-ellenes) lemezen és koncerten közreműködött, emlékkoncerteken vett részt. 2002-től tagja volt a John Lennon Emlékzenekarnak. Megrögzött ellenzője a gépzenének és 2003-tól hívő keresztény.

ATEMPO.sk / karthagoband.com
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk