Rocky és Rambo tette halhatatlanná - Sylvester Stallone, az akcióhős

Ma ünnepli születésnapját Sylvester Stallone kétszeresen Oscar-díjra jelölt, Golden Globe-díjas olasz származású amerikai színész, filmrendező, forgatókönyvíró.

Stallone legnagyobb sikereit akciófilmekkel, különösen a Rocky és a Rambo-sorozattal érte el, de más műfajokban, például vígjátékokban és filmdrámákban is kipróbálta magát. Az 1980-as és 1990-es évek egyik legmeghatározóbb akciófilmsztárjaként tartják számon Arnold Schwarzenegger, Jean-Claude Van Damme és Bruce Willis mellett, de napjainkban is nagy népszerűségnek örvend.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ERT_7u5L0dc

 

Sylvester Stallone 1946. július 6-án született Manhattanben, New Yorkban, a Hell’s Kitchen városnegyedben. Anyja Jacqueline Stallone (sz. Labofish) csillagjós, táncosnő, apja Frank Stallone fodrász, aki Olaszországból, Gioia del Colle városából emigrált. Stallone születésekor az orvos fogót használt, ezzel megsértve egy ideget, ebből adódóan a csecsemő arcának bal oldala részlegesen lebénult. Ez eredményezte ajkának jellegzetes állását és későbbi nehezen érthető beszédét, amely miatt gyerektársai sokat csúfolták. Állapota és családja rossz anyagi helyzete mellett sorsát tovább nehezítette, hogy szüleinek házassága felbomlóban volt, Stallone gyermekkorának egy részét nevelőotthonokban töltötte. Amikor 1957-ben szülei elváltak, a tizenegy éves fiú szigorú apjánál maradt.

 

 

15 éves korában Stallone Philadelphiába költözött édesanyjához és annak új férjéhez. A korábbi években felgyülemlett agresszióját, melyet társai piszkálódásai és az egyedüllét váltott ki belőle, sportolással igyekezett levezetni; ekkoriban kezdett el súlyt emelni, vívni és diszkoszt vetni, de tagja lett a Deveraux középiskola futballcsapatának is. Az 1960-as években sportösztöndíjjal a leysini American College of Switzerland hallgatója volt, itt ismerkedett meg a színészkedéssel. Hazatérése után az University of Miamin drámát kezdett tanulni, azonban a diploma megszerzése előtt úgy döntött, félbehagyja tanulmányait és New Yorkba költözik, hogy megvalósítsa álmát és színész lehessen.

Első komolyabb szerepét 1974-ben A lordok bandája című filmben kapta. 1976-ban eljátszotta az általa írt Rocky címszerepét és ezzel egy csapásra ünnepelt sztár lett. 1982-ben forgatta a híres Rambo-sorozat első darabját, közben az Életben maradni című film rendezésével kirándulást tett a zenés műfajban is. A kilencvenes években akciófilmek és vígjátékok egész sorában alakított főszerepet: Oscar (1991), Állj, vagy lő a mamám! (1992), Cliffhanger – Függő játszma (1993), A pusztító (1993), A specialista (1994), Dredd bíró (1995), Bérgyilkosok (1995).

 

 

A 2000-es évek első évtizedeiben bemutatott, fontosabb filmjei közé tartozik a Rocky Balboa (2006), a John Rambo (2008), illetve a 2010-es The Expendables – A feláldozhatók, annak 2012-es folytatása, The Expendables – A feláldozhatók 2., valamint a 2014-ben megjelent harmadik rész, a The Expendables – A feláldozhatók 3. 2015-ben került a mozikba a legújabb Rocky film, a Creed: Apollo fia alakításáért Stallone több díjat és jelölést kapott, köztük egy Golden Globe-díjat és egy Oscar-jelölést. A folytatása 2018-ban készült el, a harmadik rész várhatóan 2022-ben jelenik meg.

ATEMPO.sk