Az egyik legintelligensebb színésznőnek tartották - öt éve hunyt el Schubert Éva

Az egyik legintelligensebb színésznőnek tartották - Schubert Évára emlékezünk

Schubert Éva Kossuth-díjas színésznőre, rendezőre, színészpedagógusra, érdemes művészre emlékezünk.

„Schubert Évának csodálatos, alkotó élete volt, tanítványai rajongtak érte és közönsége, pályatársai is nagyon szerették...” (Mécs Károly)

 

Schubert Éva 1931. január 19-én született Budapesten. Egyik dédapjának bátyja, a kiskunhalasi Szuper Károly (1821-1892) színész, igazgató volt, aki még vándorszínész korában Petőfi Sándorral lépett fel. Távoli rokona volt Kölcsey Ferenc is (1790–1838).

Schubert Éva kényszerből lett színész, mivel nem vették fel az egyetemre, arra hivatkozva, hogy apácáknál (angolkisasszonyok) nevelkedett. 1949-ben kitüntetéses érettségije ellenére nem tanulhatott tovább. Gyors- és gépírást tanult, majd gépírónőként helyezkedett el.

 

 

Felvételizett esti tagozatra a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1955-ben szerzett diplomát.

A Magyar Néphadsereg Színházához szerződött. 1956–57-ben a József Attila Színház tagja. Mivel szimpatizált az 1956-os forradalommal, büntetésből áthelyezték másik színházba.

1957–58-ban a Vidám Színpad, 1958-tól 1978-ig a Vígszínház tagja volt. 1978-tól újból a Vidám Színpad művésznője 1988-ig.

Az egyik legintelligensebb magyar színésznőnek tartották, de mivel Aczél György nyíltan nem kedvelte művészetét, nem alakíthatott nagyobb főszerepeket. Több nyelven is beszélt: németül, angolul, franciául és latinul.

 

Schubert Éva

 

Műfordítással is foglalkozott; az ő tolmácsolásában jelent meg Charles Aznavour nővérének Öcsike című könyve, valamint Jean Noli Piaf, a titok című írása is.

1988-tól a Játékszínhez szerződött, 2004-2005-ben pedig a soproni Petőfi Színháznál játszott. Vendégszerepelt többek között a Karinthy Színházban, a Budaörsi Játékszínben, az IBS színpadon és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is. 1995-1999 között a berlini Theater des Ostens vendégművésze.

Filmekben is rendszeresen szerepelt, az Egy pikoló világos, a Csodacsatár, a Lila akác vagy a Kakuk Marci is a listán van, a tévé képernyőkön pedig az Abigél, a Szomszédok, az Angyalbőrben, de még a Jóban Rosszban című sorozatokban is feltűnt.

 

 

Több alkalommal rendezett. Adjunktus volt a Zeneművészeti Főiskolán, valamint Gór Nagy Mária színiiskolájának is tanára volt.

Utolsó bemutatója 2006-ban az IBS színpadon Örkény István: Macskajáték című darabja volt, ahol Gizát játszotta.

2011-ben csontritkulása miatt kerekesszékbe kényszerült, több műtéten is átesett. Hosszan tartó súlyos betegség után 2017. július 11-én hunyt el 86 éves korában.

ATEMPO.sk
Fotó: Wikipedia, Fortepan (Erdei Katalin, Szalay Zoltán)