A népművészettől a popzenéig - Novák Péter születésnapjára

Ma ünnepli születésnapját Novák Péter zenész, színész, műsorvezető.

Budapesten született 1970. július 18-án Foltin Jolán Kossuth-díjas koreográfus és Novák Ferenc („Novák Tata”) koreográfus, rendező, etnográfus fiaként.

A nyolcvanas évek közepén kezdett aktívan zenélni. 1984–1988 között a Cég együttes tagja volt, majd 1990–91-ben az Aranyláz együttesben játszott. 1993-tól lett a Galla Miklós vezette Holló Színház tagja, de szerepelt a Kolibri Színházban, az Új Színházban, a Budapesti Operettszínházban és a Budapesti Kamaraszínházban is.

 

 

1994-ben megalapította a Kimnowak nevű zenekarát, mellyel legnagyobb zenei sikereit érte el, ami 2003-ig működött. Az együttesnek ő volt a frontembere, zeneszerzője és szövegírója is. Féltucat lemezük jelent meg, Hol van a nyár című daluk több zenei díjat is nyert.

 

 

Jelenleg Novák Péter és az Etnofon zenekarával járja az országot.

 

 

Számos színpadi előadásban fellépett, így a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról és az István, a király című produkcióban is (13 éves korában).

A Megasztár tehetségkutató harmadik évadának zsűritagja volt, 2007-től a Beugró műsorvezetője, az utóbbi időben pedig a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató műsorvezetője.

Az 1999-ben megjelent Keresztes Ildikó Nem tudod elvenni a kedvem című lemezén a dalok szövegét ő írta. A Tűnj el című dalban duettet is énekelt Ildikóval. Oláh Ibolya Egy sima, egy fordított című aranylemezén is a dalok felét ő írta. Szintén szövegíró volt Rúzsa Magdi 2006-os Ördögi angyal című lemezén, valamint a 2008-as Iránytű lemezén is közreműködött.

EZ, ATEMPO.sk