A testépítőből lett Terminátor - 75 éves Arnold Schwarzenegger

Ma ünnepli 75. születésnapját Arnold Schwarzenegger Golden Globe-díjas osztrák származású amerikai színész, testépítő, üzletember és politikus. Fiatalkorában testépítő eredményeivel ért el komoly sikereket, majd hollywoodi akciófilmjeivel vált világhírűvé. Legismertebb filmes szerepe a Terminátor és annak folytatásai.

Schwarzenegger egy Graz közeli kis stájer faluban, Thalban született 1947. július 30-án. Édesapja Gustav Schwarzenegger rendőrfőnök, édesanyja pedig Aurelia Jadrny. A család, jó katolikusként, minden vasárnap templomba járt. Viszonylag nehéz körülmények között éltek.

Fiatalként Schwarzenegger – apja hatására – több sportot kipróbált, először 1960-ban fogott kezébe súlyzókat, amikor futballedzője csapattársaival együtt a helyi edzőterembe küldte.

Arnold 14 évesen a futball helyett testépítéssel kezdett foglalkozni; egy grazi edzőtermet látogatott. Az itteni mozikban látott először olyan neves sportolókat, mint Reg Park, Steve Reeves és Johnny Weissmuller.

 

 

Előbb letöltötte egyéves kötelező sorkatonai szolgálatát az osztrák hadseregben, majd

1965 és 1980 között hétszer elnyerte a Mr. Olympia, és ötször a Mr. Universe címet.

Csak két embernek sikerült többször (nyolcszor) felállnia a Mr. Olympia dobogója legfelső szintjére: Lee Haneynek és Ronnie Colemannak.

1968-ban kivándorolt Amerikába. Első filmszerepét az 1969-es Hercules New Yorkban című filmben alakította, partnere Arnold Stang, a híres amerikai komikus volt. Amerikában kiejthetetlen neve és butának tűnő akcentusa még évekig akadályozta a továbblépésben.

1982-ben hozta meg számára a világhírt az első rászabott szerep, a „Conan, a barbár”. Akciófilmjei révén sztárrá vált, később könnyedebb, humorosabb szerepei is népszerűvé tették. Legnépszerűbb filmjei a Terminátor filmek, Vörös zsaru, Ikrek, Junior, vagy épp a The Expendables – A feláldozhatók filmek.

 

 

Hazájában színészként és sportemberként nagy népszerűségnek örvendett, a grazi sportcsarnok is az ő nevét vette fel.

Felesége Maria Shriver, John F. Kennedy egykori amerikai elnök unokahúga volt, négy gyermekük van.

A Republikánus Párt képviselőjeként 2003 és 2011 között Kalifornia állam 38. kormányzója volt. Azóta ismét színészkedik.

 

 

ATEMPO.sk