50 éves Janza Kata színésznő, énekesnő

Ma ünnepli 50. születésnapját Janza Kata EMeRTon-díjas színésznő, musicalénekes, a magyar musical műfaj meghatározó alakja, az Operettszínház csillaga. Rengeteg sikerdarab köthető a nevéhez, közülük a legnépszerűbb az Elisabeth című musical.

Janza Kata Budapesten látta meg a napvilágot 1972. augusztus 3-án. Általános iskolás éveiben tagja volt a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusának. 1990-ben érettségizett a Veres Péter Gimnázium olasz szakán.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

1991-ben a Bergendy Szalonzenekar női szólistájaként tűnt fel. 1994-ben az Eurovíziós Dalfesztivál magyar nemzeti döntőjében 5. helyezést ért el, majd 1995-ben a Rádió Sztárkereső verseny győztese lett. A kiváló énekesnő tehetsége és munkája elismeréseképpen kapta meg 1996-ban az EMeRTon-díjat. 2006-ban Súgó Csiga díjjal jutalmazták.

Több rajzfilmhős magyar hangjaként ismerhetjük, valamint számos Walt Disney rajzfilm slágerének előadója.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

1997-ben végzett a Gór Nagy Mária Színitanodában. 1996-97 között a székesfehérvári Vörösmarty Színház színésznője, majd 1997-től a Budapesti Operettszínház társulatának állandó tagja.

Nagy színházi szerepei közé sorolható az Elisabeth musical címszerepe, melyet a Budapesti Operetszínházban több, mint 20 évig játszott kimagasló sikerrel. További nagy szerepei közt említhető a Rómeó és Júlia (Capuletné), Rebecca (Mrs. Danvers), Lady Budapest (Lady Asthon), továbbá a Szentivánéji Álomban megformált (Titánia) karaktere. Jelenleg játszott nagy szerepei közé sorolható az Elfújta a szél (Belle Watling) és az Apáca Show (Zárdafőnöknő).

Mindemellett feltűnt még az RTL Klub Barátok közt című sorozatában is, ahol Kertész Vilmos és Magdi Anyus lányát (Kertész Ildikót) alakította. 2003 őszén rendszeres szereplője volt a TV2 Dalnokok Ligája című vetélkedősorozatnak. A 2004/2005-ös évad musical színésznőjének választották az Operettszínházban.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Rendszeres színházi és TV szereplései mellett nagy hangsúlyt fektet a vidéki és a határon túli fellépésekre is. A Budapesti Operettszínház nyári szabadtéri előadásainak jóvoltából, a Szegedi Szabadtéri Játékok visszajáró főszereplője (1996 óta), továbbá részt vett a Bajai Szabadtéri Játékok és a Fertőrákosi Barlangszínház előadásaiban is.

2018-ban az évad színésznője lett a Játékszínben.

Két gyermek édesanyja. Nagyobbik lánya Pintér Janka, 1998. szeptember 23-án, kisebbik fia Kővári Samu, 2007 március 7-én született.

ATEMPO.sk / janzakata.hu
Fotó: janzakata.hu