Különös éjszaka volt - 90 éve született Nádas Gábor, legendás dalok szerzője

Különös éjszaka volt - 90 éve született Nádas Gábor, legendás dalok szerzője

90 éve született Nádas Gábor zeneszerző, zongorista, akinek olyan dalokat köszönhetünk mint a Szeretni kell, ennyi, az egész, a Különös éjszaka volt és a Kicsit szomorkás a hangulatom. 

Fia Nádas György humorista, aki a Dankó Rádióban emlékezik ma édesapjára.

Nádas Gábor Kaposváron született 1932. augusztus 9-én. A gimnázium befejezése után reklámgrafikusként dolgozott, és tánciskolákban, különböző rendezvényeken zongorázott.

Tanulmányait a budapesti Nemzeti Zenedében és a Fodor Zeneiskolában folytatta; mesterei Hajdúné Reismann Anna és Ferenczy György voltak. Zongoristaként és zenekarvezetőként működött számos formációban. Vendégszerepelt az általa vezetett együttessel Csehszlovákiában, Finnországban és Jugoszláviában.

 

 

Az ötvenes évek végétől több slágert írt, amelyek között akadt olyan, amit 14 nyelvre lefordítottak. Világszerte több mint négyszáz táncdala jelent meg hanglemezen.

Legismertebb dalai a Kicsit szomorkás, az Engem nem lehet elfelejteni, az Én, aki nála jártam, a Jamaikai trombitás, a Szeretni kell, a Különös éjszaka volt, a Hold ragyog a Dunán, a Jó lenne 120 évig élni.

Nevéhez fűződnek A kaktusz virága, a Potyautas, a Charley nénje és az Imádok férjhez menni című zenés játékok, amelyeket több hazai színházban és külföldön – Romániában, valamint az egykori Csehszlovákiában és Jugoszláviában – is bemutattak.

 

 

Életművét fia, Nádas György gondozza, hogy múlhatatlan slágereit a következő generáció is megismerhesse.

Budapesten hunyt el 1987. február 8-án. 

Roni, ATEMPO.sk