65 éves Básti Juli színésznő

Ma ünnepli 65. születésnapját Básti Juli Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas és Prima Primissima-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Básti Juli Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa színművészek gyermeke, Budapesten született 1957. augusztus 10-én. A színház természetes közeg volt számára, gyakran járt be anyjával munkahelyére, a Nemzeti Színházba, de nem volt határozott szándéka, hogy szülei örökébe lépjen. Érettségi után végül mégis úgy határozott, hogy felvételizik a színművészeti főiskolára, ahol Major Tamás és Székely Gábor tanítványaként végzett.

 

 

1980-ban, friss diplomával a kezében a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, majd 1984-től a budapesti Katona József Színház, 2003-tól 2015-ig a Nemzeti Színház társulatának tagja volt, 2015-ben csatlakozott a Centrál Színházhoz.

Erőteljes, érzelemgazdag színésznő. Játéka nyomán tragikus sorsú hősnők és groteszk, eltorzult karakterfigurák is megelevenednek.

Számos filmben láthatta a közönség, sokszínű hangját pedig gyakran kölcsönözte külföldi színésznőknek filmeken, sorozatokban (pl. Sharon Stone, Kim Basinger, Melanie Griffith). 1998-ban Hallgass kicsit címmel Cserhalmi Györggyel közös nagylemeze jelent meg, amelyen Dés László és Bereményi Gáza dalait énekelték, majd 2008-ban Udvaros Dorottya, Cserhalmi György és Kulka János társaságában, Férfi és nő címmel ugyancsak Dés dalait adták elő, amelyeket CD-n és DVD-n is forgalmaztak.

 

 

Hivatásáról egy interjúban így nyilatkozott: ahhoz, hogy valaki jó legyen, elég egy kis ügyesség, adottság, fogékonyság és egy pici szerencse. Ám ha ennél akár egy kevéssel is több akarsz lenni, fegyelemben, odaadásban, koncentrációban a százszorosát kell adnod.

Munkásságát többek közt Jászai Mari-díjjal (1985), Kossuth-díjjal (1993) és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével (2009) ismerték el, 2021-ben Páger Antal-színészdíjat és Prima Primissima-díjat kapott.

ATEMPO.sk
Fotó: Centrál Színház