Akiről színészmúzeumot is elneveztek Komáromban - Tarics Lőrincz Margit színművésznő emlékére

Tarics Lőrincz Margit felvidéki színművésznő, a Magyar Területi Színház alapító tagja, a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagja 1933. augusztus 21-én született Komáromban.

Születése óta Komáromban élt és dolgozott. Ő volt a Magyar Területi Színház legfiatalabb alapító tagja. Úgy, mint sokán mások, karrierjét ő is amatőr színésznőként kezdte. 

 

 

Színészi pályafutása elején fiatal hősnők nagyszerű karaktereit keltette életre. Eleinte nőies bája, természetes könnyedsége érvényesült a drámai és komikus szerepekben, majd a későbbiekben érett jellemábrázolása. Művészi pályafutásának több mint hat évtizede alatt 200-nál is több szerepet játszott el. A Szlovák Rádió magyar adásában több hangjátékban szerepelt, hallhattuk őt a Kossuth Rádióban, valamint láthattuk tíz magyar és szlovák filmben. 

Munkásságát számtalan díjjal jutalmazták, mint pl. az Irodalmi Alap életmű díja, a Szlovák Köztársaság ezüst plakettje és a Pro Cultura Hungarica díj. Munkája elismeréseként háromszor kapott Polgármesteri díjat Komáromban.

 

Tarics Lőrincz Margit

 

Tarics Lőrincz Margit

 

Az ő kezdeményezésére készült el 2021-ben a felvidéki kültéri Színészmúzeum Komáromban, a Semmelweis Ignác Egészségközpont melletti parkba, ami Tarics Lőrincz Margit Szabadtéri Színészmúzeumnak neveztek el.

 

Tarics Lőrincz Margit (középen)

 

Életének 89. évében halt meg 2022. február 2-án.

ATEMPO.sk
Fotó: Bárány János, Komáromi Jókai Színház