50 éves Rakonczai Imre, a V.I.P. együttes egykori tagja

Ma ünnepli 50. születésnapját Rakonczai Imre Fonogram-díjas előadóművész, zenész, zeneszerző, a V.I.P. együttes egykori tagja.

Budapesten született 1972. szeptember 1-én. Már kiskorában szeretett sportolni, főleg focizni és teniszezni. Ezért 1981-ben a Margitszigeti Atlétikai Centrumnál kezdett labdarúgó edzésekre járni. 1982-ben már a Ferencvárosi TC játékosa volt. Általános iskolai tanulmányait a III. kerületi Kelta utcai iskolában végezte. Középiskolai tanulmányait a Szent István Közgazdasági Szakközépiskola pénzügyi ügyintéző szakán végezte. A középiskolai focicsapattal minden évben részt vettek külföldi tornákon (New York, MInneapolis, Rio de Janeiro, Toronto, Sydney).

Amikor a csapattal az USA-ban járt, vásárolt egy szintetizátort, és azon kezdett el autodidakta módon játszani. Szülei észrevették tehetségét, így 1988-ban beíratták Esze Jenő zongoratanárhoz, akinél megkezdte zongora tanulmányait.

 

 

Közben a Ferencvárosi TC csapatával 1990-ben megnyerték az Ifjúsági Magyar Bajnokságot, 1992-ben pedig a Junior Magyar Bajnokságot. Később egy sajnálatos sérülés miatt profi pályafutása derékba tört, ezért Ausztriába szerződött egy amatőr csapathoz.

Jó pár éves külföldi sport szereplés után 1997-ben eljött a váltás ideje. Az addig munkáját jelentő futballt felváltotta hobbija, focipályát színpadra cserélte.

 

 

Ekkor kereste meg testvére, Rakonczai Viktor az alakuló V.I.P. együttessel kapcsolatban. Az éles váltás sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy Imre élete első színpadi fellépése a dublini Eurovíziós dalfesztivál volt, ahol Magyarországot képviselték a V.I.P együttessel. A csapat az akkori előkelő 12. helyen végzett.

Öt közös lemezt adtak ki 2001 tavaszáig a V.I.P együttessel. Snnak feloszlása után R-Port néven testvérével folytatta tovább a zenélést. Számos ismert slágert, filmzenét szereztek közösen.

 

 

A 2008. évi Pekingi Olimpián résztvevő magyar csapat hivatalos indulóját is a fiúk szerezték és énekelték, Győznünk kell címmel.

 

 

Imre eközben valami újjal lépett elő! A produkciójához nem kellett más, mint egy szál zongora és hozzá az énekhangja. Egyéni zenei pályafutása a Kispipacs piano bárban kezdődött, Füzy Gábor szárnyai alatt. Kezdetben csak néhány dal erejéig ült le a zongorához, azonban a nagy sikerre való tekintettel pár hónap múlva hetente egy később két önálló estet is kapott. Innen nem volt megállás, sorra jöttek a felkérések! A hazai fellépések mellett már külföldről is egyre több felkérés érkezik.

 

 

Imre szerint ebben a műfajban érzelmileg és hangulatilag kell kiszolgálni a közönséget. Vannak alapdalok, amik kihagyhatatlanok, de egész este folyamán nagyon fontos figyelni a vendégeket, a hangulat alakulását és a reakciókat.

Több száz magyar és külföldi számból álló repetoárja folyamatosan bővül, figyelembe véve az aktuális igényeket.

ATEMPO.sk
Fotó: rakonczaiimre.hu