65 éves Gáspár Tibor színművész

65 éves Gáspár Tibor színművész

Gáspár Tibor Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes művész Szentesen született 1957. szeptember 2-án paraszti, fuvaros családba. Édesapja Gáspár Sándor, édesanyja Simon Erzsébet, testvére Gáspár Sándor Kossuth-díjas színművész.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium gimnazistájaként a városi másodosztályú kézilabdacsapat oszlopos tagja volt és tornatanárnak készült. A Szegedi Volán le akarta igazolni és jelentkezett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola testnevelés-pedagógia szakára. Ám közben, egy évvel idősebb bátyjával együtt játszott másodikos korától az iskola diákszínpadán (ahonnan több neves színész, előadóművész is kikerült), majd testvére után – többek biztatására – ő is megpróbálkozott a budapesti színművészeti főiskolával is. Fölvették és mivel ott hamarabb megvolt a felvételi eredménye, a Színművészetire ment.

 

 

1976–1980 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt Kerényi Imre és Huszti Péter osztályában. Három osztály végzett – azaz ötvenketten színházi, operett-musical és filmes – színészként abban az évben, így vidékre került. 1980-1988 között a Miskolci Nemzeti Színház színésze volt Csiszár Imre igazgatása alatt. Ezután egy évadot az egri Gárdonyi Géza Színháznál töltött. 1989-1991 között Csiszár Imre hívására a Nemzeti Színházban játszott, aztán Békéscsabára költözött, ahol színészmesterséget is tanított (tanítványa volt Nagy Zsolt színész is). 1991–92-ben a békéscsabai Jókai Színház, majd 1992-1993 között a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja volt. 1993-tól újra a Jókai Színházban játszott. 2003-2012 között szabadúszóként a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja, 2014-ig újra a Miskolci Nemzeti Színházé, majd a Pesti Magyar Színházhoz szerződött. A 2016–17-es évadtól visszatért Miskolcra.

Játszott vendégként többek között a Szegedi Nemzeti Színház és a Veszprémi Petőfi Színház színpadán is.

 

 

Színházi szerepei mellett szinkronizál és filmekben, sorozatokban is játszik. Olyan alkotásokban volt látható mint A Hídember, a Másnap, a Kalandorok, a 9 és ½ randi, az Intim fejlövés, a Kolorádó Kid, a Dumapárbaj, a Veszettek, az Anyám és más futóbolondok a családból, az Örök tél, a Kincsem, a Csandra szekere, a Budapest Noir, az Aurora Borealis – Északi fény, az Így vagy tökéletes, a Toxikoma, a Cseppben az élet, valamint A legjobb tudomásom szerint. Emellett olyan sorozatokban is feltűnt, mint a Linda, a Szomszédok, a Barátok közt, a Kisváros, a Munkaügyek, a Hacktion, az Aranyélet, A mi kis falunk, A tanár vagy a Jófiúk.

Gáspár Tibor felesége tolmács, két gyermekük van, Emese és Bendegúz. Hobbija az autószerelés és gyerekkora óta a galambtartás.

 

 

1994-ben Arthur Miller Alku, 1995-ben pedig Strindberg Az apa című darabjában nyújtott alakításáért a Jókai Színház OTP Nívó díjával tüntették ki, 1995-ben Hekuba-díjat, 1996-ban Őze Lajos-díjat, 1997-ben pedig Jászai Mari-díjat kapott.

Janisch Attila Másnap című filmjének főszereplőjeként 2004-ben elhozta a Magyar Filmszemle legjobb férfi főszereplője díjat, 2005-ben pedig a Filmkritikusok díját is.

2018-ban érdemes művész lett, valamint ugyanebben az évben megkapta Déryné színházi díjat is. 2021-ben a Magyar Mozgókép Díjat legjobb férfi főszereplő kategóriában A feltalálóban nyújtott alakításáért.

ATEMPO.sk