Elkészült a Mojo WorKings bluestrió új albuma, a Long Step

Mojo WorKings - Long Step

Elkészült a magyarországi blues színtér érdekes színfoltja, a Mojo WorKings második albuma. A Long Step című anyagot a trió kvintetté kiegészülve szombaton mutatja be a fővárosi Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Központban.

A Mojo WorKings a tradicionális blues-, a hatvanas évek beat-, illetve a későbbi korok popdallamainak világát ötvözi. A 2012-ben megjelent Back In The Day című debütalbum után három évvel piacra kerülő új CD-t, a Long Stepet a trió (Honfi Imre Olivér - vokál, gitárok; Horváth János - vokál, gitárok; Szabó Tamás - vokál, harmonikák) a koncerteken is közreműködő két kiegészítő zenésszel (Pengő Csaba - vokál, nagybőgő; Mezőfi "Fifi" István - vokál, dob, ütősök) készítette.

Mojo WorKings

A blues rajongóknak ismerősen hangzik a zenekar nevét adó kifejezés, hiszen Preston Foster 1956-os szerzeménye, a Got My Mojo Working (elsősorban Muddy Waters előadásában) blues örökzölddé, a műfaj egyik himnuszává vált.

"Szerettünk volna a műfajhoz illő címet találni a második lemezünkre, miközben arra is figyeltünk, hogy legyen benne egy kis kétértelműség, játékosság. A Long Step magyarra lefordítva nem csak egy hosszú lépést jelent, hanem egy mindenki által ismert alkoholos italt is".

A lemezre összegyűjtött 14 számban a többszólamú éneklés mellett számos ritkábban hallott hangszer is megszólal, köztük a cigarbox gitár, a stompbox, a harmonetta, az ukulele vagy a washboard. A számok többsége saját szerzemény, ezekbe a tradicionális blueselemek közé más rokon műfajokat is becsempésztek. A Mojo WorKings stílusában az öreg bluesok egyszerűbb harmóniavezetése mellett felelhető J.J. Cale, John Fogarty, a Canned Heat könnyedebb dallamvilága.

Három feldolgozás szerepel az anyagon. Az It Hurts Me Too szerzője Elmore James és Bob Dylan, a Done A Lot of Wrong Things...-é Bobby Charles, a korábban mások mellett Harry Nilsson által is előadott, és az Éjféli cowboy című filmklasszikus betétzenéjeként is ismertté vált Everybody's Talkingé Fred Neil.

A két kiegészítő zenész, Pengő Csaba és Mezőfi "Fifi" István megfordult már a Jambalayában, a Muddy Shoesban, Frenk zenekarában, az Orosz Zoltán Trióban vagy a Tritonban is. A számok többségét a műfajhoz illően egyszerre játszották fel. A lemezen az Amerikában élő sikeres magyar bluesgitáros, Little G. Weevil (Szűcs Gábor) is szerepel: ő a Refuse szövegírója és énekese.

"Egy kicsit olyan lett az anyag, mint egy stílusgyakorlat-gyűjtemény, de ezt nem bánjuk. Egy blueszenekar életében a megalakulástól eltelt négy év nem sok. Arra volt elég, hogy megtanuljunk közösen lélegezni a színpadon és kialakítsunk egy jól működő, átlátható munkakapcsolatot".

 

Tracklist

1. Long Step
2. Find It Out
3. It Hurts Me Too
4. Sweet Little Cheater
5. Refuse
6. Pawn Shop
7. Done a Lot of Wrong Things
8. Everybody’s Talking
9. My Dog Hates You
10. I Got A Religion
11. Whiskey Stomp
12. Where’s My Rubber Alligator’s Tap
13. I Wanna Love You Too
14. See You On The Road Again

ATEMPO.sk / MTI