Ránki Dezső zongoraművész, aki együtt robbant be a zenei életbe Kocsis Zoltánnal

Ránki Dezső a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész Budapesten született 1951. szeptember 8-án zenét szerető családban.

A tehetséges, kitűnő hallású és ritmusérzékű fiú Domokos Kingától, majd Máthé Klárától tanult zongorázni, a gyakorlást természetesnek vette.

Háromszor nyerte meg a zenei szakiskolák országos versenyét, a Zeneakadémiára 17 évesen rögtön a másodikosok közé került, így egy év alatt érettségizett és vizsgázott a főiskolán két év anyagából.

1973-ban szerzett diplomát Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a lévai születésű Kadosa Pál és Rados Ferenc növendékeként.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

18 évesen megnyerte a zwickaui nemzetközi Schumann-verseny 1. díját.

A zenei életbe Kocsis Zoltánnal együtt robbantak be: egyszerre végeztek a főiskolán, mindketten ott kezdtek tanítani, egyszerre kaptak Liszt Ferenc-díjat (1973), Kossuth-díjat (1978), érdemes művészi címet (1984), Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat (1988) és lettek kiváló művészek (1990).

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Fellépett Európa legtöbb országában, több ízben Észak- és Dél-Amerikában, és 2-3 évente Japánban. Játszott többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal, az amszterdami Concertgebouw zenekarával, a párizsi Orchestre Nationallal, a tokiói NHK zenekarával, számos neves karmesterrel, többek között Solti Györggyel, Végh Sándorral, Lorin Maazellel és Zubin Mehtával.

A kamarazene jelentős szerepet játszik életében. Az 1980-as évek óta Magyarországon és külföldön egyaránt rendszeresen koncertezik feleségével, Klukon Edittel. Eljátszották a négykezes, illetve kétzongorás irodalom legnagyobb részét. Lemezre vették Erik Satie Socrate-jának kétzongorás és Liszt Via crucisának négykezes változatát is.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Két gyermekük közül az idősebb Soma építész, az ifjabb Junior Prima-díjas Fülöp már zeneakadémiai növendékként rendszeresen koncertező zongorista.

Ránki Dezsőt 2005-ben Prima Primissima díjjal tüntették ki, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést, 2007-ben a Magyar Művészetért Díjat, 2008-ban újabb Kossuth-díjat vehetett át. 2014-ben Budapest, 2017-ben Újbuda díszpolgára lett, 2018-ban a Cziffra György Fesztivál életműdíját ítélték neki, 2020-ban a Nemzet Művésze címben részesült.

ATEMPO.sk
Fotó: port.hu