Molnár György Elefánt, a legendás Omega gitárosa

Molnár György Elefánt Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas rockzenész, gitáros, zeneszerző, a legendás Omega együttes tagja Budapesten született 1949. szeptember 12-én.

Első együttese a Decca volt, ahol többek között Horváth Charlieval zenélt együtt. 1967-ben egy Balaton melletti koncerten figyeltek fel rá az Omega tagjai, és miután gitárosuk, Kovacsics András távozott, Molnár Györgyöt hívták a helyére. (Kovacsics pedig a nem sokkal később a nevét Olympiára változtató Deccához csatlakozott, vagyis a két zenész helyet cserélt.) Tagságát szeptember 2-tól datálja, az első vele felvett kislemez az Azt mondta az anyukám / Rózsafák volt.

Az Omegában ragadt rá a közismert Elefánt becenév, amire azzal szolgált rá, hogy energikus gitározásának egy drága import mikrofon esett áldozatául („Elefánt a porcelánboltban”).

 

 

Első szerzeménye a Tűzvihar című dal volt 1969-ben, igazán azonban 1971-től, Presser Gábor távozása után bontakozott ki zeneszerzőként. Olyan dalokat írt, mint a Szomorú történet, a 200 évvel az utolsó háború után, a Törékeny lendület, Omegauto, A madár, A bűvész vagy az Addig élj (a 7-13. albumokon a kollektív szerzőség miatt nem tudni biztosan, mik az ő szerzeményei).

OTT VOLTUNK: Fergeteges Omega koncert zárta a Bátorkeszi Borfesztivált

Gitározását a virtuóz játék helyett szólóinak kidolgozottsága és sajátos hangulata fémjelzi. Ezt főként az 1970-es évek Omega-dalaiban (hard rock, space rock) volt alkalma megmutatni. 1994-től 2007-ig, majd 2012-től újra az állandó közreműködő Szekeres Tamás ugyan többet játszott a stúdiófelvételeken és a koncerteken is számos korábbi szólót átvett, azonban bizonyos dalok elképzelhetetlenek „Elefánt” egyedi stílusa nélkül. Az Őrültek órája című dalban pedig kettejük gitárpárbaja a koncertek egyik csúcspontja volt. 2009-ben a varsói koncerten hosszú idő után ismét egyedüli gitárosként játszott, ez a felállás 2012–13-ig tartott.

 

 

2009 áprilisában Kóbor Jánossal együtt vendégszerepelt a Scorpions budapesti és kassai koncertjén, majd 2014-ben a Hősök terén a két együttes közös koncertjén szintén felléptek a Scorpions blokkjában.

Az Omega-dalokra alapozott szimfonikus produkciókban (Omega Szimfónia & Rapszódia, Omega Oratórium) nem vett részt, ugyanakkor a 2015-ben indult Omega Beatmise turnéhoz ő is csatlakozott. Attól kezdve újra az Omegában zenélt, bár a külföldi koncertek egy részére (leginkább a németországiakra) nem tartott az együttesével.

FOTÓ és VIDEÓ: 55 év után Omega koncert volt Vágsellyén

Első szólóalbumát 1989-ben készítette, Megszakadt kapcsolat címmel. Ezen nemcsak gitározott és az összes dal zenéjét szerezte, hanem nagy részüket ő maga is énekelte, néhánynak a szövegét is ő írta. 2013-ban megzenésítette Polgár Judit Cikcakk sakk című versét, amely a gyerekek számára kívánja népszerűsíteni a sakkot. 2015-ben újabb szólólemeze jelent meg, az Omega Red Fighter. 2016-ban Omega Elefánt Band néven új zenekart alapított, de csak néhány fellépés erejéig működött.

OTT VOLTUNK: Születésnapi Omega-koncert volt Somorján

2019 szeptemberében, hetvenedik születésnapja alkalmából egy új, két dalos maxival jelentkezett. Az Omega hetvenes évekbeli lemezeit idéző hangulatisággal megszólaló saját szerzeményeken néhány kedves barátja is közreműködött.

 

 

Az Adj még egy napot című szerzemény szövegét Sülyi Péter írta, és a többek között az Omega színpadáról is ismerős Csordás Levente énekelte fel, gitáron, basszusgitáron és billentyűs hangszereken pedig Pásztor Sámuel (Anna & the Barbies), míg dobokon Balasi Ádám működött közre.

 

 

Elindul az Omega együttes életműsorozata

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Kürti Zsolt