55 éves Xantus Barbara színésznő, énekesnő

Ma ünnepli 55. születésnapját Xantus Barbara színésznő, filmszínésznő, szinkronszínész, énekesnő, aki a Família Kft. Krisztájaként vált ismertté.

Kalász Barbara néven látta meg a napvilágot Budapesten 1967. szeptember 14-én Dr. Kalász György belgyógyász, gasztroenterologus és Xantus Judit lányaként. Ükapja, id. Xántus János földrajztudós, állatkertalapító iránti tiszteletből változtatta meg családi nevét. A középiskola elvégzése után az ELTE bölcsészkarának francia – magyar szakára járt.

Francia nyelvtudását aztán televíziós pályafutásakor is kihasználták a Família Kft. rendezői: néhány rész elejéig a Szép család Ausztriába ment síelni, ahol Krisztának, azaz Xantus Barbarának nyoma veszett, viszont a családja találkozik egy rá megszólalásig hasonlító francia lánnyal (akit természetesen Xantus alakít), és hatalmas galiba keveredik ebből.

 

 

Az egyetem 4. évében a Gór-Nagy Mária Színitanodába jelentkezett, ahova a Színművészeti Főiskolával egy időben felvételt nyert. A Színitanodát választotta, így válhatott a Família Kft. című tv-sorozattal ismertté.

Jó barátságban van Csonka András színésszel. 1999-ben elsőként a magyar színésznők közül levetkőzött a Playboynak. 2008-tól ő az első magyar színésznő, aki producerként is tevékenykedik.

2010-ben ismét bemutatták Elton John & Tim Rice AIDA c. musicaljét, amely előadásban Barbara Amneris hercegnőt játssza, illetve ő az előadás egyik producere.

Két lemeze jelent meg, 1995-ben Barbara, 2001-ben Idegen csók címmel.

 

 

Hosszú évekig a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott, 2014-től a Veres 1 Színház, 2015-től a Turay Ida Színház társulatának tagja. 2017-2020 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor-színjátékos szakos hallgatója volt.

Férje Szurdi Miklós rendező, a Vörösmarty Színház igazgatója. Lányuk Panna (1997-ben született), fiuk Balázs Benjámin (2004-ben született). Panna 2008-ban filmszerepet kapott: a ZooKids - Mentsük meg az Állatkertet! című filmben Brekit alakította.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Kallos Bea