A zongora számára egy csoda - Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművészt köszöntjük

Hegedűs Endre Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és zenepedagógus Hódmezővásárhelyen született 1954. szeptember 16-án.

Tanulmányait szülővárosában, a Liszt Ferenc Ének-zenei Általánosban és a Zeneiskolában Kovács Pálné zongoratanár növendékeként kezdte. Érettségi után 1973-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol 1980-ban kapott zongoraművész és tanári diplomát. Tanára volt Antal István, Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, Schiff András és Hajdú Anna.

Tanulmányait követően gyakran vett részt Bruno Leonardo Gelber és Vásáry Tamás mester-kurzusain.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Tíz nemzetközi zongoraverseny díjazottja: többek között I. helyezést kapott Monzában a Rina Sala Gallo versenyen és Morcone városában a Rahmanyinov Nemzetközi Zongoraversenyen Olaszországban. II. díjazottja a Sydney Nemzetközi Zongoraversenynek Ausztráliában és a Milánói Scala Dino Ciani versenynek.

1999-től 12 éven át tanított zongorát és kamarazenét a Zeneakadémia Tanárképző Intézetében. Szólistaként és kamaraművészként rendszeresen hangversenyezik itthon és külföldön. Eddig több mint 3100 alkalommal lépett a közönség elé. Nagy sikerrel vendégszerepelt Európa számos országában, illetve Ausztráliában, Japánban, Dél-Koreában, Kanadában és az Egyesült Államokban. A magyar közszolgálati televíziók az elmúlt évek során tizenhét élő koncertfelvételt készítettek a művésszel, továbbá a Japán Állami Televízió 1997-ben egyórás műsorban sugárzott részleteket tokiói hangversenyéből.

 

Hegedűs Endre és Katalin

 

Hegedűs Endre több nyelven beszél, a magyaron kívül angolul, németül, olaszul és japánul tanítja növendékeit külföldön és Magyarországon egyaránt.

Feleségével, Hegedűs Katalinnal gyakran lépnek fel négykezes és kétzongorás művek előadásával Magyarországon és külföldön egyaránt.

A közelmúltban alapították a Budapest Piano Quartetet, ahol egyedülálló módon, négy zongorán adnak elő műveket a Baráz Ádám és Alisa házaspár társaságában.

Négy szív, egy lélek találkozott a Budapest Piano Quartet hangversenyén - OTT JÁRTUNK!

Munkásságát 1997-ben Cziffra György díjjal, 2000-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2014-ben Kossuth-díjjal ismerték el. 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje díjat is átvehette.

ATEMPO.sk