Balázs János világhírű zongoraművész, aki 31 évesen kapott Kossuth-díjat

Balázs János Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője, a Virtuózok tehetségkutató zsűritagja, egyetemi docens, érdemes művész egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője.

Azon kevés művészek közé tartozik, akit a közönség szeretete és a szakma elismerése egyaránt körülvesz.

1988. szeptember 19-én született Budapesten. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult és diplomázott. Olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vagyim Repin, Vásáry Tamás, José Cura, Pinchas Steinberg, Várdai István, Charles-Olivier Munroe, Stéphane Denéve, Ksenia Zharko vagy Gwendolyn Masin.

A 2013/2014-es koncertidényben 19 ország művészei közül nyerte el a Rising Star „Évad művésze” díjat,

ezáltal az ECHO (European Concert Hall Organisation – Európai Koncerttermek Szervezete) hálózat szervezésében Európa legjelentősebb koncerttermeiben adott hangversenyt mint például Concertgebouw Amsterdam, Cité de la Musique Paris, Megaron Athen, Musikverein, Palau de Musica, Barbican Centre, Wiener Konzerthaus, Cologne Philharmonie.

 

 

Azóta a világ számos hangversenytermében arat hangos sikert, többek között: Teatro Colón Bogotá, Bozar, moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium Nagyterme, Royal Conservatory Toronto, „Cziffra-kápolna” Senlis, müncheni Künstlerhaus, Zeneakadémia nagyterme, Müpa stb. Emellett vendégszerepelt Amerika és Ázsia ismertebb koncerttermeiben.

Mesterkurzusra kérte fel a McGill University, Kanada, Shenyang Conservatory of Music, Hanoi Conservatory of Music. Fellépett a Brüsszeli Filharmonikusokkal, a Dortmundi Filharmonikusokkal, az Aspeni Filharmonikus Zenekarral, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, az Óbudai Danubia Zenekarral, a Moscow Women Symphony Orchestrával a Budafoki Dohnányi Zenekarral és a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarával.

A Liszt-, Prima-, Gramofon-díjas Érdemes művész 16 éves kora óta része a hazai koncertéletnek – ekkor nyerte meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, melyet az egyetem befejezéséig további 5 jelentős versenyen aratott győzelem – közte a Cziffra zongoraverseny – és számos díj követett.

 

 

A Snétberger Központ tanára. 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díjjal tüntette ki, munkásságát, majd a lengyel állam is kitüntetéssel ismerte el tevékenységeit.

A Virtuózok című tehetségkutató műsor és a legutóbbi a francia Cziffra verseny valamint a Wacław Felczak Alapítvány által indított Felczak-lemezek zsűritagja.

Elhivatottan építi a jövő koncertközönségét: gyerekeknek tartott ingyenes koncertjeit több mint tízezren látogatták. A Bazilika előtt egyedülálló szabadtéri zongoraesteket adott ZEnergia elnevezéssel, itt is sok ezer ember számára szerzett maradandó zenei élményt.

2016-ban klasszikus zenei fesztivált alapított, melyet példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel.

 

 

A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására, mesterkurzusokkal és magas pénzjutalommal járó díjakkal segíti a pályájuk elején álló művészeket. Önálló bérletei, a „Balázs János 3 arca”, „A Zongora 3 arca”, a „ZongOpera” is teltházzal és osztatlan sikerrel zárultak. Virtuóz játéka, magas szintű zongoratechnikája mély zeneiséggel párosul, különleges képessége van arra, hogy játékával megszólítsa a közönséget.

2019-ben, 31 éves korában Kossuth-díjat és Young Steinway Artist címet kapott, ugyanebben az évben lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszékének docense. 2021-ben a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja lett.

ATEMPO.sk
Fotó: cziffrafesztival.hu