Kiss Péntek József, a Komáromi Jókai Színház egykori igazgatójának emlékére

Kiss Péntek József

Kiss Péntek József Mics Károly Életműdíjas és Kulcsár Tibor-díjas felvidéki magyar író, rendező, tanár, színházigazgató 1951. október 19-én született Komáromban.

Középiskolai tanulmányait Komáromban, a Magyar Nyelvű Általános Műveltséget Nyújtó Középiskolában végezte, 1971-ben érettségizett. Egyetemi tanulmányait jóval később, 2003 és 2010 között folytatta a komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karán, magyar nyelv és irodalom – kateketika szakon.

1999 júniusa és 2003 márciusa között igazgatta a Jókai Színházat. Előtte is olyan munkái voltak, amik valamilyen formában a színházhoz kötötték. Hol újságíró-kritikusként, hol egyes produkciók alkotó résztvevőjeként, de leginkább a szlovákiai hivatásos színjátszás legfontosabb bázisát és utánpótlását adó amatőr mozgalom egyik prominens képviselőjeként, rendezőjeként és szervezőjeként volt jelen.

Igazgatóként az első két évben – amikor a szlovákiai politikai életben fordulat következett be, s ebből adódóan a színházak helyzete is könnyebbé és egyértelműbbé vált – lassú reformokat hajtott végre, lehetőséget adott Gágyor Péternek, hogy ismét rendezhessen, számos fiatallal erősítette a társulatot. Varga Emese személyében állandó dramaturgja lett a színháznak, emberemlékezet óta először a szlovák és a magyar szakmai körökben egyaránt átütő sikere volt egy előadásnak s egy pályakezdő rendezőnek: Czajlik József Amadeusának, valamint az egyik vendégrendező s a társulat közös munkája, a Tartuffe után Kiss Péntek megtalálta a művészeti vezetőt is, Telihay Pétert.

Ahogy annak idején Dráfi Mátyásék és Boráros Imréék generációja – akkor sem konfliktusoktól mentesen – új vérkeringést hozott a Matesz életébe, az, hogy a mostani fiatalok csapatostul kapcsolódnak be a társulat életébe, természetesen szintén kiélezi az eddig is meglévő belső ellentéteket. Az új vezetés egyik nagy feladata éppen az volt, hogy segítsen ezeken az ellentéteken úrrá lenni, s egységes, jó színvonalú együttest építsen. Az ünnep jegyében sok-sok éves álom vált valóra: 2002. szeptember 7-én stúdiótermet avathattak az épületben. Az új játszási hely kísérleti, különleges előadásokkal szolgálhatta a színészek munkakedvét, művészi gazdagodását és az ínyencségekre kíváncsi nézőket, ugyanakkor ez az egyik feltétele az igényesebb, komplexebb műsorpolitika kialakításának is.

Később a Selye János Gimnázium drámatanáraként a GIMISZ Diákszínpad rendezője, később pedig a komáromi ipari szakközépiskolában a VISZTA drámakör vezetője volt.

66 éves korában halt meg 2018. szeptember 22-én, miután öt nappal szívműtéte után a szíve váratlanul megállt.

2021-ben a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ újonnan kialakított kamaraterme kerül átadásra, mely a néhai Kiss Péntek József nevét viseli.

ATEMPO.sk