75 éve született Meat Loaf amerikai énekes

75 éve született Meat Loaf amerikai énekes

75 éve, 1947. szeptember 27-én Dallasban született Meat Loaf amerikai rockénekes és színész.

A népszerű előadó leginkább Bat Out of Hell albumtrilógiájáról ismert, amely a Bat Out of Hell (1977), Bat Out of Hell II: Back Into Hell (1993) és Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose (2006) című lemezeit jelenti. A Bat Out of Hellből több mint 43 millió példányt adták el, és harminc évvel később is évi 200 000 kel el belőle, kilenc évig szerepelt a toplistákon, és minden idők egyik legnagyobb példányszámban eladott lemeze. A Bat Out of Hell II: Back Into Hell 22 hétig szerepelt a MAHASZ Top 40 albumlistáján,

a rajta szereplő „I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That)” pedig Grammy-díjat kapott a legjobb szóló rockénekesi teljesítmény kategóriában.

 

 

A siker ellenére Meat Loafnak kezdeti nehézségei akadtak, hogy stabil karriert építsen az USA-ban. Ezzel szemben Európában ikoni státuszt vívott ki magának, kiváltképp Nagy-Britanniában, ahol 23. a legtöbb hetet a toplistákon töltöttek listájában. VH1 „a hard rock 100 legnagyobb művésze” listájában 96.

Meat Loaf több mint ötven filmben és televíziós műsorban szerepelt, gyakran a színpadi személyiségéhez hasonló szerepkörben. Leghíresebb szerepei közt található Eddie és Dr. Scott a The Rocky Horror Show amerikai bemutatóján és Eddie a filmváltozatban, Robert „Bob” Paulson a Harcosok klubjában és Jack Black apja a Tenacious D, avagy a kerek rockerekben (egy karakter, aki utálja a rockzenét).

 

 

2022. január 20-án covid-fertőzés szövődményeiben hunyt el.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Meat Loaf Facebook oldala