Ha volna két életem - 75 éve született Som Lajos

Som Lajos, a Piramis együttes alapítója

Som Lajos, a Piramis együttes egykori vezetője, basszusgitárosa, dalszerzője 1947. október 1-én született Budapesten.

A hard rock csapat a hetvenes évek második felében talán a legnépszerűbbnek számított Magyarországon, fennállása alatt, 1974 és 1982 között hét lemezt jelentetett meg.

"Elképesztő energiával tudta képviselni a Piramist. Nyolc éven át végig ő volt a zenekar vezetője, szinte mindent ő intézett, a hátán vitte a csapatot. Ő tartotta a kapcsolatot az ORI-val, a Hanglemezgyárral és az Interkoncerttel is. Neki köszönhető elsősorban, hogy a Piramis nemcsak Magyarországon, hanem Kelet-Európában is rendkívül népszerű tudott lenni, volt olyan év, amikor kétszáz koncertünk volt" - emlékezett Gallai Péter, a Piramis billentyűse.

Som Lajos fénykorában zenészként is a legprofibbak közé tartozott és basszusgitárosként nagyon sokat tett hozzá a Piramis zenéjéhez. "Koncertjeinken sokszor két basszusgitárral játszott: az egyik a nyakában lógott, a másik előtte, egy állványra volt felfüggesztve".

Som Lajos zenéket és szövegeket egyaránt írt a Piramisnak, mások mellett olyan slágerek születésénél működött közre, mint a Ha volna két életem, a Mondj egy mesét, A becsület, az Ajándék, A szerelem ördöge vagyok, a Gyere szoríts erősen, a Hív a sötét, a Kóbor angyal vagy a Nincs kegyelem.

 

 

Som Lajos 1964-től, 17 éves korától zenélt. 1965-ben megalapította a Dogbeaters zenekart, majd egy évvel később jött a Fekete-Fehér, aztán 1968–69-ben a Record zenekarban játszott. A Record után a Neoton együttesbe igazolt, ahol akkor már későbbi felesége, Karda Beáta volt az énekesnő. Játszott a Tűzkerék zenekarban is.

A következő nagy állomás a Taurus együttes, az első magyar hard rock zenekar volt az életében az 1970-es évek elején, amelyben Radics Bélával, Balázs Fecóval és a Metróból átigazolt Brunner Győzővel játszottak együtt.

A Piramis után az ugyancsak sikeres Senator együttes basszusgitárosa lett, amelyben Takáts Tamással, Szekeres Tamással, Gigor Károllyal és Varga Lászlóval zenéltek együtt, de annak 1987-es feloszlását követően nagyon ritkán hallatott magáról mint zenész.

2015-ben az ímelyi Gilotin zenekar második albumának, a Relatív Perspektíva-nak volt a „keresztapja”.

 

Som Lajos és a Gilotin

 

2017. október 30-án, hetvenéves korában hunyt el hosszan tartó súlyos betegség után.

ATEMPO.sk