Ő volt Kurtág György ihletője - 95 éve született Kurtág Márta zongoraművész

Ő volt Kurtág György ihletője - 95 éve született Kurtág Márta zongoraművész

95 éve született Kurtág Márta zongoraművész, tanár, Kurtág György felesége és ihletője.

1927. szeptember 30-án (egyes források szerint október 1-én) Esztergomban látta meg a napvilágot. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett zongoraművész diplomát Antal István és Hernádi Lajos tanítványaként, kamarazene mesterei Weiner Leó és Mihály András voltak. Kadosa Páltól magánúton összhangzattant, formatant és zeneszerzést tanult.

 

 

1953 és 1963 között zongorát tanított a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, 1972-től pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének korrepetitor-tanáraként dolgozott.

Több mint hat évtizedig volt Kurtág György felesége és műveinek avatott tolmácsolója. Rendszeresen koncertetek közösen, Kurtág kompozíciói mellett gyakran megszólaltatják Bach koráljainak négykezes átiratait is.

 

 

Olyan neves fesztiválokon és koncerttermekben léptek fel, mint a Palais Garnier (Festival d’Automne à Paris), a Piano aux Jacobins (Párizs), a Théàtre du Jeu de Paume (Aix-en-Provence), a Jerusalem Music Center, az Aldeburgh Festival, a Library of Congress (Washington), a Carnegie Hall (New York), a Tonhalle (Zürich), a Mozart-hét (Salzburg) vagy a Bécsi Ünnepi Hetek.

Zongorajátékát az ECM, a Col Legno és a BMC is rögzítette.

92 éves korában, 2019. október 17-én hunyt el Budapesten.

ATEMPO.sk / BMC
Fotó: Marjai Judit