Sting az egyik legsokoldalúbb világsztár - itt a kedvenc dalaink tőle

Sting

Sting angol énekes, dalszerző, basszusgitáros az egyik legsokoldalúbb világsztár, aki változatos és rendkívül sikeres karrierje során elképesztő mennyiségű slágerlistás dalt, számtalan elismerést és mintegy 100 millió eladott lemezt produkált.

Oscar-díjra jelölték, tizenhétszer nyert Grammy-díjat. Szólókarrierjének kezdetéig legfontosabb dalszövegírója, vezető énekese és basszusgitárosa volt a The Police együttesnek.

Wallsendben született (North Tyneside-ban, Anglia északi részén) 1951. október 2-án Gordon Sumner néven. Már nagyon fiatalon tudta, hogy zenész akar lenni. Estéit, hétvégéit és vakációit azzal töltötte, hogy képezze magát zenei téren. Olyan helyi jazzbandákban játszott, mint a Phoenix Jazzmen, a Newcastle Big Band és a Last Exit.

Koncertfilm Sting kedvenc évszakáról (VIDEÓ)

A Phoenix Jazzmennel töltött időszakban Gordon Solomontól, a zenekarvezetőtől és pozanostól kapta a Sting („fullánk”) becenevet, mert egyszer egy fellépésükön fekete-sárga csíkos pulóvert viselt. A Bring On The Night című film sajtóbemutatóján mondta egy újságírónak: „A gyerekeim Stingnek szólítanak, az anyám is Stingnek hív, de akkor ki a fene az a Gordon?”

Számos munkahelye volt, dolgozott kalauzként, építőmunkásként, volt adóhivatali dolgozó, és mirelitüzemben is dolgozott. Később, 1971-ben beiratkozott az Észak-Angliai Tanítóképző Főiskolára. Tanítói képesítést szerzett 1974-ben. Ezután két évig a Szent Pál Iskolában tanított Cramlingtonban, egy kis bányászfaluban. Az itteni tapasztalatok inspirálták két The Police-sláger, a Don't Stand So Close To Me és a Roxanne megírására. A két dal kedvenc könyveihez, a Lolitához és a Cyranóhoz is kötődik.

1977 januárjában Sting Newcastle-ből Londonba költözött és nem sokkal később Stewart Copelanddel és Henri Padovanival (őt később Andy Summers váltotta fel) közösen megalapították a legendás The Police nevű, új hullám-os zenekart. 1978 és 1983 között öt toplistás albumuk jelent meg és hat Grammy-díjat nyertek el.

VIDEÓ: Rendhagyó Sting-koncert a párizsi Panthéonból

Bár a zenéjüket eleinte a punk hangzás jellemezte, a The Police hamar átváltott a reggae-s rockra és a minimalista popzenére. Utolsó albumuk, a Synchronicity, a legsikeresebb számaikat tartalmazza, mint például az Every Breath You Take-et, amely 1983-ban jelent meg.

Ugyan igazán sohasem váltak szét, a Synchronicity után megegyeztek abban, hogy mindannyian a szólókarrierjükre koncentrálnak.

Két-két koncertet ad Magyarországon és Szlovákiában ősszel Sting

Sting eddig tizenöt szólemezt készített. Legutóbbi a The Bridge, ami itt meg is hallgatható.

 

Hallgassátok meg 10 kedvenc dalunkat Stingtől:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EZ, ATEMPO.sk