80 éves Halász Judit, aki nemcsak a gyerekeke kedvenc énekesnője

Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas énekes- és színésznő gyermekkorunk kedvence, aki mindig derűt és vidámságot sugároz. Dalain generációk nőttek fel, hallgatóságát mind a mai napig elvarázsolja és jókedvre deríti. A játékra, dalra és mosolyra mindig kész, tüneményes egyéniség pályafutása során komoly szerepeket is vállalt. A művésznő tucatnyi különböző műfajú tévéműsorban igazolja vissza a róla alkotott sokszínű portrét.

Halász Judit Budapesten született 1942. október 7-én. 1960-ban érettségizett a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után (1964) a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. Alig töltött ott fél évet, Várkonyi Zoltán már vendégnek hívta a budapesti Vígszínházba, és a következő évadtól leszerződtette. Azóta is a Vígszínház tagja, amely Magyarország legnagyobb prózai színháza.

 

Halász Judit

 

Közel negyven filmben (Szabó István Szerelmesfilm, és Álmodozások kora, Keleti Márton, Máriássy Félix, Várkonyi Zoltán, Székely István, Rózsa János, Jancsó Miklós és mások filmjeiben), számtalan TV játékban szerepelt (ahol eljátszhatta Csehov két tüneményes egyfelvonásosát is, A medvét, és a Lánykérést).

Játszott A. Miller, T. Williams, Csehov, Moliere, G. B. Shaw, Goldoni, Krúdy, Örkény, Szakonyi, Woody Allen, Neil Simon és még sok más szerző darabjaiban. Partnerei voltak – többek között - olyan, ma már színháztörténeti nagyságok, mint Ruttkai Éva, Sulyok Mária, Páger Antal, vagy Bulla Elma.

 

Halász Judit

 

Lemezt készített Ikrek hava címen Radnóti Miklós verseiből, más lemezén mesét mondott, de a legnagyobb sikert azzal aratta, amellyel tulajdonképpen műfajt teremtett. Magyar költők verseit énekli a magyar könnyűzene legjobbjainak (Bródy János, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Tolcsvay László, Móricz Mihály, Bódi László, Anti Tamás és mások) megzenésítésében - gyerekeknek. Ezekből több mint másfélmillió kelt el. Ezért a Hungaroton - számos aranylemez után - Gyémántlemezt adományozott.

A gyerekek megválasztották (Magyarországon elsőként) a lengyel gyerekek által alapított Mosoly-Rend Lovagjának, amelyet elsők között II. János Pál pápa és Peter Ustinov is megkapott. A közönség szavazatai alapján 2003-ban tagjává vált a Halhatatlanok Társulatának.

 

Halász Judit

 

Dalaiból sok ezer koncertet adott Magyarországon és az ország határain túl. A Vígszínházban már hagyomány, hogy minden karácsony előtt három vasárnapon énekel - nem annyira csak gyerekeknek, mint inkább családoknak.

A Hívd a Nagymamát néhány hónappal a megjelenés után platinalemez lett. 2007-ben megjelent a Szeresd a testvéred című lemeze, 2021 októberében pedig napvilágot lát a A vitéz, a kalóz meg a nagymama újdonsága.

2001. őszén Magyarországon új műfajnak számító lemezt jelentetett meg. Klasszikus zenét próbál megismertetni és megszerettetni a gyerekekkel, elsőként Mozart Varázsfuvoláját, folytatásként Kodály „Háry János”-át. A sorozat címe Mesés zenék, zenés mesék

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A Magyar Állam többek közt Kossuth díjjal, Jászai Mari díjjal, Érdemes Művész kitüntetéssel, a Magyar Köztársaság Tiszti keresztjével jutalmazta munkásságát. Háromszor kapott Fonogram-díjat, megkapta a Prima, valamint a Prima Primissima közönségdíjat, Magyar Örökség díjban és Hazám-díj is részesült. A szakma többek közt Vígszínház-díjjal, Páger díjjal, Bilicsi díjjal, négy alkalommal Ajtay díjjal, valamint Erzsébet díjjal tüntette ki. Két civil alapítvány is megtisztelte elismerésével, a kecskeméti Európa Jövője Egyesület, Európa Gyermekeinek Jövőjéért díjat, és a móri Aphelandra alapítvány „..a humanizmus eszméjét megvalósító alakításaiért, és az emberi kapcsolatokat ápoló gyönyörű dalaiért” Aphelandra díjban részesítették.

 

Halász Judit

 

Amit életrajzából nem szeretne kihagyni: gimnazista korában első osztályú minősítésű lovasként tagja volt a Magyar Ifjúsági díjugrató lovas válogatottnak, a felnőtt Országos Bajnokságon pedig harmadik helyen végzett, és megkapta a legjobb női lovasnak járó kitüntetést. Lovaknak, kutyáknak nagy barátja.

Korábban megküzdött a mellrákkal és egy komoly májbetegséggel. 1996-ban súlyos balesete volt, elütötte egy rendőrautó. Több helyen szenvedett koponyatörést, egy hétig kómában volt.

ATEMPO.sk
Fotó: Fortepan (Kotnyek Antal, Szalay Zoltán), Wikipedia