70 éves Kiss Mari színésznő

Ma ünnepli 70. születésnapját Kiss Mari Jászai Mari-díjas színésznő, aki Bükkaranyoson látta meg a napvilágot 1952. október 9-én.

Az általános iskolát a Nyékládházán, míg a gimnáziumot Miskolcon végezte. 1971-ben a Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett. 1975-ben szerzett diplomát a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Madách Színházban kezdte pályafutását, aminek több mint három évtizedig volt tagja. 2008-tól a szombathelyi Weöres Sándor Színház színésze volt, majd pedig szabadúszó lett. 2022-ben visszatért a szombathelyi Weöres Sándor Színházba, melynek alapító tagja.

Pályája során számtalan szerepet öltött magára a színpadon, több mint száz bemutatóban szerepelt.

A felvidéki Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak című regényéből készült drámában is láthattuk, láthatjuk a Vígszínházban.

 

Kiss Mari

 

Szintén sok-sok filmben láthatjuk, hiszen a 70-es évektől kezdődően forgatott rendszeresen nagyjátékfilmeket vagy sorozatokat.

Az RTL Klub nagysikerű A tanár című sorozatában is szerepelt. Hangját hallhattuk a Süsü, a sárkányban, de ő szinkronizálta több alkalommal is Sophia Lorent, Brigitte Bardotot vagy Chert is.

1992-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1981-ben a legjobb női alakítás díját, 2021-ben pedig a legjobb női főszereplőnek járó díjat vehette át.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Stekovics Gáspár / Wikipedia, Gordon Eszter / Vígszínház