Monori Lili, aki egy különleges alkotással írta be nevét a hazai filmtörténetbe

Monori Lili Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművész, érdemes művész Törökszentmiklóson született 1945. október 10-én.

Karrierje kezdetén gépíróként dolgozott, emellett amatőr versmondóként lépett fel. Főiskolai tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte 1965–1969 között.

1969–1973 között a Thália Színházban szerepelt. 1973–1976 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott. 1976–1990 között a Mafilm tagja volt.

A Kilenc hónap film, melynek abszolút főszereplője volt, sok elismerést kapott. A különleges alkotásban a kamera előtt szülte meg első gyerekét. A szülés ténye az egész világon a női egyenjogúsági mozgalom fontos eseményé vált, az arab világban is elismerték. A Cannes-i, a Berlini filmfesztiválon is díjat kapott.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

1980-ban a francia Gaumont cég meghívottjaként Párizsban járt iskolába. 1982-ben Székely B. Miklóssal próbatermet béreltek, ottani tevékenységük (többek között a Műtét és a Macbeth előadások) az épület lebontásáig tartott. Az általa alapított, 1982 óta működő Szentkirályi Színházi Műhelyben, NKA, EMMI pályázatokon nyertes szinopszisaikból készítenek előadásokat.

Az 1980-as évek második felétől a Mu Színházban tartottak bemutatókat, Monori Lili és lánya, Székely Rozi színésznő (édesapja Székely B. Miklós színész), többek között Iszaak Babel Lovashadsereg című novellagyűjteménye alapján összeállított művét játszották.

Elsősorban filmszerepeiről ismert a nagyközönség számára. Láthattuk A tanúban, az Örökségben, az Eldorádóban, a Sose halunk megben, a Jadviga párnájában, a Márió, a varázslóban, a Deltában, a Fehér istenben, a Kojotban, az Aurora Borealis – Északi fényben, a Rossz versekben, A feltalálóban és az Evolúcióban.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

1984-ben Balázs Béla-díjat, 1998-ban Jászai Mari-díjat kapott. Számos elismerése mellett a 2014-es FESZ-dij a Szentkirályi Színházi Műhelyben történt több évtizedes munkáinak is elismerése. 2019-ben a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon megkapta az életműdíjat. 2022-ben megkapta a Magyar Filmkritikusok Díját a Evolució filmben nyújtott alakításáért.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Youtube