Táncoló fekete lakkcipők - 10 éve hunyt el Komár László

Komár László, a magyar rock and roll egyik koronázatlan királya. Már gyermekfejjel találkozott Elvis Presley zenéjével, amely meghatározta egész életét.

1944. november 28-án született Adásztevel községben Komár Márton és Kovács Irén gyermekeként.

"Írták az osztálykönyvet, és beírták, hogy Komár István László és a tanár úr mondta, hogy nem vagyok egy Pista típus. ’Laci, téged nem lehet Istvánnak hívni, te egy Laci típus vagy!’ – mondta és onnantól kezdve szépen használtam"  - mesélte egy interjúban az énekes.

1962-1965 között a Scampolo, majd 1965-1967 között a Dogs együttes tagja volt. 1966-ban részt vett a népszerű Táncdalfesztiválon is.

 

 

Ezt követően az Atlas és a Bergendy-együttessel lépett fel, majd jött a Non-Stop, a Szemek, Szájak, Szívek és a a Sprint együttes.

1970-ben jelent meg első szólókislemeze Jóbarátom címmel, majd 1979-től szólóénekesként áltt a színpadra. 1981-ben jelent meg első önálló nagylemeze, melyet később számos újabb követett.

 

 

Dalai rock and roll stílusúak, a magyar Elvis Presleynek is nevezték, mivel saját bevallása szerint is rajongója volt. A hatvanas években a Scampolo zenekar énekeseként óriási szerepet vállalt a műfaj magyarországi meghonosításában.

Legnagyobb slágerei közé tartozik a Mondd, kis kócos, a No miss, illetve a Táncoló fekete lakkcipők.

2011-ben a Hungaroton kiadó Életműdíjat adományozott neki.

2012. október 17-én, 67 éves korában hunyt el. November 6-án temették az Új köztemetőben, nagyszámú kollégája és rajongója részvételével, kívánságára rózsaszín Cadillacből.

EZ, ATEMPO.sk