40 éve hunyt el Radics Béla, a magyar gitárkirály

Radics Béla rockzenész, gitáros, énekes, a magyar rockzene legendás és nagy hatású alakja volt. Gyakran a gitárkirálynak és a magyar Jimi Hendrixnek is nevezik.

Budapesten, az angyalföldi munkáskerületben, a „Tripoliszban” született 1946. február 6-án.

1959 őszén kapta első akusztikus gitárját, 16 éves korában már egy gyári zenekarban játszott. Pályafutása alatt számos zenekar, formáció tagja volt.

1964 őszén került az Atlantis zenekarba, ahonnan 1965. március 21-én kivált Pintér István dobossal, és megalakították az Atlantis Nr2 nevű rövid életű formációt. Ennek már tagja volt Miklóska Lajos és Dancsák Gyula is. Az együttes 1966 elejéig létezett, majd Radics visszalépett az eredeti Atlantisba. 1967-ben a zenekar tagsága Neményi Béla énekes nélkül kívánta folytatni, aki peres úton megtartotta az Atlantis nevet, így ők Pannónia néven folytatták.

Radics Béla elsőként játszotta Jimi Hendrix és a Cream számait, amelyekben jól érvényesült virtuóz gitárjátéka és hatásos előadásmódja.

Játszott a Sakk-Matt, az Aligátor, az Aréna, a Nevada és a Tűzkerék együttesekben, de legnagyobb sikereit a Taurus tagjaként érte el. Zenekaraiban Béla gitárjátéka magasra állította a mércét, zenésztársai alig bírtak vele lépést tartani.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A hetvenes években amíg ő igyekezett magasra emelni a progresszív rockzene színvonalát Magyarországon, addig a show-üzlet kérlelhetetlenül megkezdte a Taurus együttes ledarálását. „Zenei mészárszék” – ő használta ezt a kifejezést az akkori magyar viszonyok jellemzésére.

Az 1977. augusztus 7-ei dátum a magyar rocktörténelem nagy napjának számít. Ezen a napon először és utoljára összeállt a nagy Radics Béla szuperkoncert a Budai Ifjúsági Parkban. Az előzenekar az alkalmilag összeállt Pege Aladár Blues Band volt. Ezt követte a régi Tűzkerék formációk egymás utáni fellépése (Nagy Kati, Tátrai Tibor), majd Taurus koncert következett, ezt követően a Som Lajossal fémjelzett Piramis lépett színpadra, és végül a Korál, Balázs Fecóval. A nagy sikerre való tekintettel 1978. szeptember 17-én ismét rendeztek egy Jimi Hendrix-emlékkoncertet a Budai Ifjúsági Parkban.

A tervezett nagy visszatérésből azonban távozás lett, Radics Béla 1982. október 18-án elhunyt. A Megyeri úti temető 50-es parcellájában helyezték örök nyugalomra. Sírkövét a rockzenészek zenélték össze, sírfelirata: „Minden idők legnagyobb magyar gitárosa. Legyen neki könnyű a föld!”

 

Radics Béla sírja

 

Radics emlékére írta a P. Box együttes a leghíresebb dalát, A zöld, a bíbor és a fekete címmel.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az 1990-es években az esztergomi illetőségű Tűzkerék Revival Band sikerrel újította fel Radics zenéjét, négy albumot is kiadtak dalainak új felvételeivel. Barátai, tisztelői 1999-ben emléktársaságot hoztak létre emléke ápolására. Rendre nagyszabású emlékkoncerteket rendeznek Radics Bélára emlékezve, az ő és egykori zenésztársai zenéjét játszva.

Minthogy életében mindössze két szerzői kislemeze jelent meg (Taurus), a Radics Béla Emléktársaság folyamatosan gyűjti össze az országban fellelhető orsós és kazettás magnóval rögzített – általában gyengébb minőségű – felvételeket, és azokat feljavítva CD-ken adja ki. Emlékére egykori lakóházán emléktáblát avattak, 2005. október 22-én pedig szobrot állítottak a XIII. kerületi Gyöngyösi utcában (Kovács Károly alkotása).

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Emlékét őrzi az egykori zenésztárs és jóbarát, Miklós Tibor zenés játéka, az Ilyenek voltunk, amely Radics Béla és Barta Tamás történetén alapul.

A rockzenész életéből Klacsán Gábor készít zenés, játékfilmes elemekkel dúsított dokumentumfilmet Radics Béla - A megátkozott ember címmel, melyet a kerek évfordulóhoz mutattak be.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk
Fotó: Urbán Tamás / Fortepan