70 éve született Meky Žbirka népszerű énekes, gitáros, a szlovák "Paul McCartney"

Miroslav „Meky“ Žbirka, a csehszlovák zenei élet legendája ma lenne 70 éves. A népszerű énekes-gitárost sokan a szlovák "Paul McCartney"-nak is neveztek.

Miroslav Žbirka 1952. október 21-én látta meg a napvilágot Pozsonyban szlovák apa, Simon Žbirka és angol anya, Ruth Gale gyermekeként. Szülei a második világháború során találkoztak egy londoni kocsmában, ahová édesapja betért egy italra. Házasságukból három fiúgyermek született: Jason, Tony és Miroslav.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Meky a Modus és a Limit nevű zenekarok egyik alapító tagja volt. Első szólólemeze 1980-ban jelent meg Doktor sen címmel. 1982-ben első szlovákként elnyerte az Arany fülemüle díjat (Zlatý slavík), mely a legjobb csehszlovákiai férfi énekesnek jár, majd a villachi dalfesztivál győztese lett Love Song című dalával. 2012-ben Jon Andersonnal volt több közös fellépése. Szlovák, cseh és angol nyelven énekelt. Élete végén Prágában élt.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Miroslav Žbirka 69 éves korában 2021. november 10-én hunyt el Prágában 

Tizenötödik és egyben utolsó stúdióalbumát, a Last Things-et még halála előtt kidolgozta és fel is vette. 2022-ben került kiadásra. A kerek évfordulóhoz kapcsolódva Prágában az énekes életét bemutató kiállítás nyilik a Nemzeti Múzeumban, mely egy évig lesz látogatható.

ATEMPO.sk