Szeretek énekelni - Gryllus Vilmos, a Kaláka alapítótagjának születésnapjára

Gryllus Vilmos, a Kaláka zenekar alapítótagja

„Szeretek énekelni. Felnőtteknek azért, hogy meghallgassák. Gyerekeknek azért, hogy ők is énekeljenek.”

 

Ma ünnepli születésnapját Gryllus Vilmos kétszeres Kossuth-díjas zenész, előadóművész, zeneszerző.

1951. október 28-án látta meg a napvilágot Budapesten. 8 éven át a Kodály Zoltán alapította Lórántffy Zsuzsanna úti zenei általánosba járt, és ez meghatározó volt egész életére.

1969-ben - még gimnazistaként – testvérével, Gryllus Dániellel és Mikó Istvánnal megalapították a Kaláka együttest, melyben 10 éven át csellózott, verseket zenésített meg és énekelt. Közben a Műegyetemen építész-diplomát szerzett.

 

 

1980-ban csatlakozott Levente Péterhez és Döbrentey Ildikóhoz, gyerekszínházi társulatukban ő volt a zenész-zeneszerző, a Ki kopog? című rádióműsorban léptek fel.

 

 

1992-től kezdi kiadni daloskönyveit. Ezekben a gyerekek számára írt dalait adja közzé, azokat, melyeket az óvodás-kisiskolás korosztály könnyen meg tud tanulni, és szívesen el is énekel. Gyerekelőadásain is ezekből a dalokból válogat. (E dalok jó része azóta már beépült az óvodai ill. általános iskolai tananyagba is.)

 

Gryllus Vilmos

 

1996-tól ismét együtt énekel és muzsikál - immáron elsősorban gitárosként - a Kalákával, részt vesz a felnőtteknek szóló koncerteken, a lemezfelvételeken, a külföldi turnékon szerte a világban, de gyerekelőadásait, melyeknek elsődleges célja a közönséggel való együtténeklés, továbbra is egyedül tartja.

 

Kaláka

 

A Kalákával muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja. Ismertek mesezenéik (Magyar népmesék) és a gyerekeknek szóló daliak, lemezeik.

Munkásságát Kossuth-díjakkal (2000 és 2020), Prima Primissima díjjal (2004), Magyar Kulturáért-díjjal és eMeRTon-díjjal is elismerték.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Öry Dániel, Kaláka