Mindenki zenebohóca volt - 75 éves lenne Somló Tamás

Somló Tamás

Somló Tamás zenész, énekes, dalszerző, a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő alakja 1947. november 17-én született. Elsősorban a Locomotiv GT énekeseként, basszusgitárosaként, szaxofonosaként ismert, de korábban rövid ideig az Atlasznak, ezt követően az Omegának és más együtteseknek is tagja volt.

A józsefvárosi Práter utcai Általános Iskola zenetagozatára íratták be, ahol hegedülni tanult. Ezután az Állami Balettintézet Gimnáziumába járt, ahol fúvós hangszereken is játszott, majd zongorázni és basszusgitározni kezdett. Itt ismerkedett meg Charlie-val is.

 

 

Később Heinemann Sándornak, a Royal Orfeum tulajdonosának javaslatára átkerült az Állami Artistaképzőbe, ahol zsonglőr, akrobatika, tánc, balett, pantomim és karate volt a tananyag. Zenebohócként körbeutazta a világot Luxor nevű csoportjával, ám végül a zenészi pályát választotta.

Somló Tamás 1964-től 1967-ig az Omega, 1969 és 1971 között a Kex, később a Non Stop, majd 1973-tól a Locomotiv GT tagja volt. Utóbbi zenekarban énekesként, basszusgitárosként és szaxofonosként is szerepelt. Az LGT-vel tíz magyar és hét angol nyelvű stúdióalbumot készített.

 

 

Legismertebb dalai közé tartozott az Álomarcú lány, az Ülök a járdán, a Valamit mindig valamiért, a Boogie a zongorán, a Primadonna, a Nagyon kell, hogy szeress, az Annyi mindent nem szerettem még.

Ezt követően hat évig Dániában dolgozott, majd Demjén Ferenc meghívására hazaérkezett és több produkcióban közreműködött, például a Rapülők koncertjén. 1992-ben jelent meg elso szólólemeze, 1996-ban énekelt a Patika c. filmben, egy dala szerepelt a Hyppolit a lakáj című filmben. 2012-ben a The Voice – Magyarország hangja című tehetségkutató műsor egyik zsűritagja volt.

 

 

A Locomotiv GT tagját 68 éves korában, évek óta tartó betegség után 2016. július 19-én virradóra érte a halál.

 

Betegségével kapcsolatban pár nappal halála előtt a Gombaszögi Nyári Táborban Bornai Tibor a KFT együttes billentyűs-énekese még ezt üzente olvasóinknak: "Ebben a pillanatban Somló Tamásért aggódunk, aki súlyos beteg. Sokszor vitt magával a koncertjeire, mint meglepetésvendég, és én is több számot írtam neki. Gondoljunk rá, hogy felépülhessen." 

 

2022-ben átadták a Szigetvári Vigadó Kulturális Központ mellett Somló Tamás szobrát és a róla elnevezett Dr. Somló Tamás teret.

 

Felvidéken a 2015-ös OneDayFröccsfest-en láthattuk utoljára nagyszerű zenészt.

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Mohai Balázs / MTI,, Cséfalvay Ágoston