15 éve hunyt el Potta Géza, a legendás felvidéki prímás

Potta Géza legendás felvidéki prímás 1935. február 25-én Abaújszinán született és ott is élt. Ez a falu ma már Felvidékhez tartozik, de alig néhány kilométerre fekszik – Kassától délre – a magyar határtól.

Potta Gézának már nagyapja is ezen az egybefüggő magyarlakta vidéken muzsikált, habár az itteni zenészeket hívták a Felső-Bódva mente közelebbi magyar településeire, valamint a régió szlovák falvaiba is. A prímás és bandája természetesen a környék cigány közösségeinek is zenélt.

Ezt azért is szükséges külön hangsúlyozni, mert az abaúj-tornai térség cigánysága anyanyelvi kultúrája mellett máig megőrizte a többségi környezet zenefolklórjától elkülönülő, gazdag dallamhagyományát is.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Potta Géza Ötéves korától muzsikált, tudását a neves cigányprímások idősebb generációjától szerezte. Magabiztosan hegedült, virtuóz módon játszott, remekül énekelt.

Régi zenekara hosszú évtizedeken át változatlan felállásban járta a vidéket, s ez rendkívüli módon összecsiszolta a banda hangzását. A prímás kiérlelt, virtuóz hangszerjátéka viszont kiemelkedő figyelmet érdemel. Nem véletlen, hogy élete utolsó évtizedében állandó vendége volt a szlovákiai magyar és magyarországi népművészeti táboroknak, fesztiváloknak és táncháztalálkozóknak, illetve a pozsonyi Ifjú Szívek Magyar Művészegyüttes előadásainak.

 

Potta Géze

 

A 2003-ban megjelent „Születtem mint prímás” című, a maga nemében egyedülálló lemeze meghozta neki az országos ismertséget.

Potta Géza 2007. november 22-én hunyt el.

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk
Forrás: Agócs Gergely: A szlovákiai magyarok hagyományos hangszeres zenei kultúrája
Fotó: Ifjú Szívek Táncszínház