40 éve hunyt el Házy Erzsébet, a pozsonyi csalogány

40 éve hunyt el Házy Erzsébet, a pozsonyi csalogány

Házy Erzsébet Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, színésznő, a 1960-as és 70-es évek operaszínpadjainak sztárja volt.

Pozsonyban született 1929. szeptember 30-án. Az 1939-es áttelepülések során került családjával Pozsonyból Budapestre, ahol először a Mária Terézia Gimnáziumban, majd a Nemzeti Zenede zongora szakán tanult. A Zenede énekszakán a kor neves pedagógusához, dr. László Gézához került, aki rendkívül tehetségesnek tartotta, s már a negyvenes évek végén bemutatta a Magyar Állami Operaház akkori igazgatójának, Tóth Aladárnak.

 

Házy Erzsébet

 

Pályafutását a Magyar Rádió énekkarában kezdte. 1951-ben debütált a Magyar Állami Operaházban Verdi Rigolettójának apródjaként. Kezdetben lírai, majd az 1960-as évektől drámaibb szerepeket is énekelt. Jelentős részt vállalt új magyar operák bemutatásában.

Legnagyobb sikere a Manon Lescaut (Puccini) címszerepe volt, Ilosfalvy Róbert partnereként, alakítását az évszázad Manonjaként emlegetik.

 

Házy Erzsébet

 

A premiert követő évben több mint negyven, telt házas Manon-előadást tartottak, amire csak ritkán akadt példa az Operaház történetében. Az Erkel Színházban nagyoperettekben is fellépett.

A mozivásznon is emlékezeteset alakított, például a Gerolsteini kaland (1957), a Felfelé a lejtőn (1958) és az Új Gilgames (1963) című filmekben.

 

Házy Erzsébet

 

Élete utolsó éveiben súlyos szembetegséggel, énektechnikai problémákkal, memóriazavarokkal, depresszióval is küzdött. 53 évesen, 1982. november 24-én halt meg rákban, Budapesten. A Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

 

Házy Erzsébet

 

Testvére volt Telessy Györgyi színésznő. Első férje Gál Gábor, a Honvéd együttes szólistája volt. Második férje Ilosfalvy Róbert operaénekes, harmadik Darvas Iván színművész. Élete utolsó éveiben Ötvös Csaba bariton operaénekes volt a férje.

Felvidéken Házy Erzsébet újra visszatért a köztudatba. Klemen Terézia, a Lehár Ferenc Polgári Társulás elnöke és segítői könyvet, kiállítást állítottak össze a művésznőről. Évente megrendezik a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt is Érsekújvárban.

ATEMPO.sk
Fotó: Fortepan (Kotnyek Antal, Szalay Zoltán, Bojár Sándor)